31

Socialisten willen partij Slowaakse premier Fico uit Euro-fractie gooien

Populist niet meer welkom wegens vijandige houding tegen vluchtelingen 

De Slowaakse premier Robert Fico is een populist en laat zich hard uit over vluchtelingen. Hij wil de Europese opvang saboteren en verklaarde dat moslims niet welkom zijn in Slowakije. Voor leden va de socialistische S&D-fractie, waar ook de Smer van Fico deel van uit maakt, is de maat vol.

ArrivalsDe Belgische europarlementariër Kathleen Van Brempt komt in actie. Ze zegt dat een meerderheid van de S&D-fractie, de op een grootste in Europa, haar zullen steunen om de partij van Fico te verbannen. De Smer werd al eens eerder geschorst, in 2006 omdat Fico een coalitie aanging met xenofobe nationalisten.

De Standaard schrijft:

Smer heeft vier Europarlementariërs. Van Brempt zegt twee van hen goed te kennen en er ook goed mee samen te werken. ‘Voor hen is dit een zeer vervelende situatie. Zij nemen genuanceerde standpunten in, maar wat Fico allemaal verkondigt, dat is hors catégorie. Dat is niet houdbaar. Zij zullen dus een keuze moeten maken. Ook iemand als mijn Sloveense collega Tanja Fajon staat nu midden in de storm in eigen land. Zij verdedigt onze lijn en die van Commissievoorzitter Juncker, maar de publieke opinie in Slovenië gaat helemaal de andere kant uit. Zij heeft het extreem moeilijk om in eigen land die Europese lijn te blijven verdedigen.

De christendemocraten in het EP kampen met een soortgelijk probleem, die tellen de partij van de Hongaarse premier Orban onder hun leden van de EVP-fractie, de grootste in het Europees parlement.

Zie ook een portret van Robert Fico in de Volkskrant.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)