Laatste update 15:48
75

Socialistische politicus in de bres voor influencer die hoofddoek afzweert

De Antwerpse modeblogster en influencer Sarah Dimani met meer dan 100.000 volgers op Instagram heeft besloten haar hoofddoek af te leggen. De moslima zegt in een toelichting bij de eerste hoofddoekloze post:

“Weer een hijabi die haar hoofddoek afdoet. Die gedachte komt misschien bij je op bij het zien van mijn laatste posting. En ja, zoals je kunt zien heb ik besloten mijn hoofddoek af te doen. Geen gemakkelijke beslissing, maar een die voor mij goed voelt op dit moment in mijn leven. Het dragen brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee en al een tijdje voel ik dat ik me niet aan die gelofte kon houden. Ik ben liever echt voor mezelf en God en behandel alles met respect in plaats van dit te doen vanuit de verkeerde bedoelingen of vanwege het maatschappelijk belang. Door deze beslissing ben ik niet ‘minder moslim’ en ik zal bijven praten over wat het betekent om moslim te zijn in de hedendaagse maatschappij. Ik heb mijn hoofddoek zeven jaar lang met trots gedragen, zoals je zag op sociale media, maar het was een reis met ups en downs. Ik doe dan wel mijn hoofddoek af maar mijn strijd voor recht, gelijkheid en diversiteit staak ik niet. Ik ben uitgesproken op sociale media en ik ben van plan dat te blijven. Hopelijk blijven jullie bij me.”
Dit bericht bekijken op Instagram

‘Another hijabi who takes off her headscarf’ – A thought that probably just crossed your mind while looking at my latest post. And yes, as you can see I decided to take off my headscarf. A decision that wasn’t easy to make but that feels the right one for me at this very moment in my life. Wearing it came and comes with a lot of responsibility and for a while now it has been feeling like I couldn’t fulfill this vow. I rather stay real with myself and God and treat everything with respect than doing this with the wrong intentions or for the sake of society. This decision will not make me ‘less muslim’ and I will keep talking about what it means to be muslim in todays society. I wore it for 7 years with a lot of pride and love, as you saw on my social media, but it’s been quite the journey with ups and downs. Those who follow me closely have seen me growing spiritually, culturally and religiously and I’m very grateful for all the lessons that I’ve learned on the way. I might take off my headscarf but my battle for justice, equality, diversity and representation continues. I’ve been loud on social media and intend to stay that loud. I hope you will stick with me! ❤️

Een bericht gedeeld door Sarah Dimani (@saraahdii) op

Sarah ontving veel steunbetuigingen, onder andere van actrice Nora Gharib, voor haar moedige stap maar ze kreeg ook de conservatieve geloofsgenoten achter zich aan die menen dat een hoofddoek verplicht is. De Standaard citeert enkele gematigde kritieken:

Sommige volgers vinden haar beslissing jammer. ‘Voor mij komt dat best hard aan, je laat ons vallen’, staat er te lezen bij de reacties. ‘Het is jouw beslissing, maar weet dat vrouwen naar jou kijken en nu misschien ook zullen beslissen om geen hoofddoek meer te dragen’, schrijft iemand anders.

Die laatste groep bevestigt daarmee het beeld dat de hoofddoektraditie meer een gevolg is van groepsdruk en minder een individuele keuze terwijl Sarah juist het tegenovergestelde toont, ze oefent het recht uit om haar eigen invulling te geven aan het geloof.

Het Antwerpse gemeenteraadslid voor de socialistische s.pa (zusterpartij van de PvdA) Hicham El Mzairh schrok zo van de negatieve tegenreacties dat hij voor Sarah in de bres springt in een Facebook-post:

“De Antwerpse modeblogster Sarah Dimani heeft besloten om niet langer een hoofddoek te dragen. ”Geen gemakkelijke beslissing, maar het voelt wel juist voor mij”, schrijft ze op Instagram. En al gauw werd zij ‘immoreel’ en ‘kafira’ genoemd en gelyncht door de hypocriete “internet moefti’s”. Gewoon omdat ze op Instagram een foto van zichzelf zonder hoofddoek postte.”

“Wel: zoals wij, beste moslim broeders en zusters, strijden voor de vrijheid van vrouwen om een hoofddoek te dragen, moeten wij ook opkomen voor vrouwen die ervoor gekozen hebben om géén hoofddoek te dragen. Want een hoofddoek opleggen is net hetzelfde als een hoofddoek verbieden. Vrouwen, met of zonder hoofddoek, verdienen gerespecteerd te worden in hun vrijheid van keuze!”

“Anno 2019 zijn er dus nog altijd mensen die denken dat ze het recht hebben om te bepalen hoe hun geloofsgenoten hun religie moeten beleven. Zij denken dat ze het recht hebben om de vrijheid van anderen in te perken. Zij denken dat ze het patent hebben op wat halal of haram is. Terwijl islam als religie meer vrijheid gunt aan de mensen door “Ijtihad” (vrij denken) toe te passen.”

“Het is wraakroepend om te zien dat een groep die, dag in, dag uit. Jaar in jaar uit, voor zijn vrijheid en rechten vecht, de vrijheid en rechten van anderen afneemt. Je kan geen verdraagzaamheid opeisen van de samenleving als je zelf niet verdraagzaam bent voor anderen.”

“En kijk beste “internet imams”; jullie zijn géén haar beter dan de racisten die van achter hun computerscherm hun gif van haat en tribalisme spuwen op het net.”

“Schaam jullie diep!”

Geef een reactie

Laatste reacties (75)