Laatste update 11:24
19

Soedan begaat oorlogsmisdaad, gebruikt chemische wapens tegen burgers

Amnesty heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van chemische wapens door de Soedanese regering en concludeert dat het land een oorlogsmisdaad begaat. In de afgelopen acht maanden heeft het leger dertig keer de chemische wapens ingezet in Jebel Marra, het westen van Darfur. Tweehonderd tot tweehonderdvijftig mensen zijn als gevolg overleden aan hun verwondingen, waarvan de meesten kinderen.

De mensenrechtenorganisatie heeft de informatie opgedaan door satellietbeelden te onderzoeken, meer dan tweehonderd mensen te interviewen en beeldmateriaal van slachtoffers, waaronder vooral verminkte kinderen te analyseren. De laatste aanval was op 9 september, bevestigt Tirana Hassan, directeur Crisisonderzoek .

De omvang en brutaliteit van deze aanvallen is moeilijk onder woorden te brengen. De foto’s en video’s die we hebben gezien in de loop van ons onderzoek zijn echt schokkend; in een zag je een jong kind shet in pijn uitschreeuwen voor hij stierf. Vele foto’s tonen jonge kinderen met laesies en blaren. Sommigen waren niet in staat om te ademen en braken bloed.

Het is moeilijk te benadrukken hoe wreed de effecten van deze chemische stoffen zijn als ze in contact komen met het menselijk lichaam. Chemische wapens zijn verboden, al tientallen jaren vanwege het feit dat het niveau van het lijden die ze veroorzaken nooit kan worden gerechtvaardigd. Het feit dat de Soedanese regering het nu toch herhaaldelijk gebruikt, tegen hun eigen mensen kan gewoon niet genegeerd worden en vraagt om actie.

Veel van de slachtoffers – die nog leven – hebben geen toegang tot medicijnen en worden met een mengsel van zout, limoen en kruiden behandeld. Volgens deskundigen zijn er chemische blaartrekkende middelen gebruikt, zoals mosterdgas, lewisit of stikstof. In het rapport vertelt een moeder over een van de aanvallen:

Als [de bom] landde waren er enige vlammen en vervolgens donkere rook … Onmiddellijk begon het braken en de duizeligheid … Mijn huid is niet normaal. Ik heb nog steeds hoofdpijn, zelfs nadat ik het medicijn innam … De baby is niet herstellende … hij is opgezwollen … hij heeft blaren en wonden … ze zeiden dat hij beter zou worden … maar het gebeurt niet. 

In Darfur wordt er al tien jaar gevochten tussen het Soedanese leger, Arabische milities en rebellenbewegingen. Amnesty roept de VN-Veiligheidsraad op om politieke druk uit te voeren op het regime van president Omar al-Bashir, om hulpverleners toegang te verlenen tot het gebied, het wapenembargo te handhaven dat China en Rusland  hebben geschonden en de verantwoordelijken voor het gebruik van chemische wapens te straffen.

Bron: Amnesty

cc foto: UN Photo

Geef een reactie

Laatste reacties (19)