Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Soedanese president al-Bashir afgetreden

  •  
11-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
الرئيس_السوداني_عمر_البشير
Omar Hassan al-Bashir, de president van Soedan, is afgetreden. Dat meldt persbericht Reuters donderdagochtend. Daarmee komt na dertig jaar een eind aan het bewind van al-Bashir.
Voorafgaand aan het aftreden voerde het Soedanese leger de druk op al-Bashir op. In hoofdstad Khartoem werd de luchthaven afgesloten en werden op strategische plekken legervoertuigen geplaatst. Volgens overheidsfunctionarissen zijn enkele militairen het hoofdkwartier van de partij van al-Bashir binnengevallen. Zij zouden de president uiteindelijk hebben gedwongen af te treden.
In Soedan wordt al maandenlang geprotesteerd tegen al-Bashir die sinds 1989 het land met harde hand regeerde. In 2008 maakte het Internationaal Strafhof in Den Haag bekend een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen al-Bashir, die persoonlijk verantwoordelijk wordt gehouden voor genocide in de West-Soedanese regio Darfur. In 2009 verkondigde het Strafhof Al-Bashir te zullen vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. Het was voor het eerst dat een zittend president door het Strafhof werd vervolgd. Soedan liet weten de president niet uit te zullen leveren. Al-Bashir zelf noemde de aanklacht “een westerse samenzwering”.
In december vorig jaar braken in Soedan grote protesten uit nadat de prijs van brood explosief was gestegen en pinautomaten leeg bleven. De protesten, waarin vrouwen massaal opstonden en het voortouw namen , werden door veiligheidstroepen van de president veelvuldig met geweld beantwoord.
Wie al-Bashar nu opvolgt is onduidelijk. Enkele bronnen melden dat vicepresident Awad Ibn Auf aangesteld wordt als interim-president, weer andere bronnen zeggen dat de hoogste militair, generaal Kamal Abdel-Marouf voorlopig al-Bashir opvolgt.
Bronnen: Reuters, RTL Nieuws / cc-beeld: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.