29

Soennitische opstandelingen Irak onderling slaags

Strijd gemeld tussen ISIS en JRTN

Vanuit Irak komen er nu ook berichten over gevechten tussen verschillende groepen van soennitische opstandelingen in de stad Hawija, niet ver van de oliestad Kirkuk. Daarbij zouden 17 doden zijn gevallen. Dat zou er op kunnen wijzen dat die opstand versplintert zoals in Syrië.

Dat meldt deredactie.be. De strijders van ISIS zouden daar zijn slaags geraakt met een andere soennitische militie, de JRTN of het Leger van de Volgelingen van de Naqshbandi.

De JRTN is een militie die verwant is aan de soefi-orde van de Naqshbandi, een mystieke orde met soennitische inslag die voorkomt van Egypte tot in India. De groep vocht eerder tegen het Amerikaanse leger in Irak en tegen het door sjiieten gedomineerde Iraakse leger, maar ook tegen de Iraakse Koerden. Vooral voormalige aanhangers van ex-dictator Saddam Hoessein zouden lid zijn van de militie, die het geloof van de Naqshbandi wil verzoenen met het Arabisch-socialistisch gedachtegoed van de Baath-partij van Saddam Hoessein. Dat gedachtegoed kan stevig botsen met de islamistische visie van ISIS.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)