21

Sofi’s Choice: Amerikaanse grenswacht vraagt peuter welke ouder te deporteren

De Amerikaanse publieke omroep NPR doet verslag van de dreigende uitzetting van een migrantengezin uit Honduras dat opgesloten zat in een detentiecentrum in Texas. Een ouder zou met drie kinderen in de VS mogen blijven, de andere ouder zou naar Mexico gedeporteerd worden. Een grenswacht richtte zich daarop tot de 3-jarige dochter van het gezin, genaamd Sofi, met een wrede vraag.

“De agent vroeg haar met wie ze meewilde, mama of papa”, vertelde haar moeder Tania aan NPR middels een tolk. “En het meisje, omdat ze meer gehecht is aan mij, ze zei mama. Maar toen ze mijn man begonnen af te voeren, begon het meisje te huilen. De grenswacht zei: ‘Je zei dat je met je moeder meewilde.”

Toen de man dreigde weggevoerd te worden, gingen de kinderen in paniek aan zijn lichaam hangen. De scene roept, ook vanwege de naam van het slachtoffer, herinneringen op aan de film Sophie’s Choice waarin een moeder door een nazi gedwongen wordt te kiezen welke van haar twee kinderen mag blijven leven, het dochtertje of zoontje.

Een arts in het detentiecentrum zette zich er voor in het uiteenrukken van het gezin te voorkomen. De dokter ontdekte dat de 3-jarige Sofi een hartoperatie had ondergaan en overtuigde de rechter dat het gezin mocht blijven vanwege die medische onstandigheden. Aanvankelijk gold die clementie maar voor een ouder. De arts wist een grenswacht echter over te halen het gezin bij elkaar te houden. Uiteindelijk zijn ze gezamenlijk naar familie in het Midwesten van de VS vertrokken.

Het Hondurese gezin had twee keer eerder getracht de VS binnen te komen. Ze waren Honduras ontvlucht nadat de oma was vermoord en de beruchte MS-13 bende het gezin met de dood bedreigde.

cc-foto: Andrew Seaman

Geef een reactie

Laatste reacties (21)