Laatste update 12:09
18

Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad opgedoken in Panama Papers

2928574199_6d5263fe95_zDe Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Solidaridad heeft brievenbusfirma’s in Panama, Hong Kong en Zuid-Afrika. Dat blijkt uit onderzoek dat Trouw en het Financieel Dagblad zaterdag bekendmaken.

De stichting, bekend van onder andere Oké bananen, het spijkerbroekenmerk Kuyichi en de campagnes voor duurzaam goud, zet zich al decennia in voor eerlijke handel in de wereld. Handel waarbij boeren en producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

Maar nu blijkt dat de stichting gebruik maakt van verschillende brievenbusfirma’s waaronder een stichting in Panama waar Solidaridad geen activiteiten of medewerkers heeft. Door betalingen via deze firma’s te laten verlopen, hoeft Solidaridad geen belasting te betalen over internationale transacties.

Volgens Trouw boekte Solidaridad miljoenen euros over naar deze stichting. Maar de Panamese stichting is weinig transparant. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig een jaarrekening te maken en worden begunstigden niet bekend gemaakt.

Volgens de directeur van Solidaridad, Nico Roozen, is het belangrijk om organisaties op andere continenten op te zetten omdat Solidaridad dan aanspraak kan maken op fondsen die niet toegankelijk zijn voor Nederlandse organisaties. Daarbij wil Solidaridad geen belasting betalen over internationale transacties. In Nederland hoeven stichtingen geen belasting te betalen, maar in het buitenland vaak wel. Op deze manier wist Solidaridad dat te voorkomen.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) wist niet van de constructie van Solidaridad en is een onderzoek gestart om te kijken of Solidaridad tegen de regels van het keurmerk in heeft gehandeld.

Lees het verhaal in Trouw van zaterdag.

Update: 12:05
Solidaridad breekt met bureau in Panama
Het Parool schrijft dat Solidaridad per direct alle contacten met het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca heeft verbroken. Het bureau in Panama en de samenwerking met Solidaridad was opgedoken in de Panama Papers.

Beeld: Shared Interest

Geef een reactie

Laatste reacties (18)