2

Somalië te gevaarlijk voor Artsen Zonder Grenzen

Veiligheid medewerkers kan niet langer gegarandeerd worden

De humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen is al sinds 1991 actief in Somalië, maar kan de veiligheid van haar medewerkers niet langer garanderen. Met pijn in het hart vertrekt de internationale hulporganisatie dan ook uit het land, dat schrijft NRC Handelsblad woensdag.


De Nederlandse directeur van AZG, Arjan Hehenkamp, spreekt over:

één van de moeilijkste en pijnlijkste besluiten die we ooit hebben genomen. Weggaan uit een land waar het ontbreken van elementaire gezondheidszorg nog steeds evident is, druist in tegen onze uitgangspunten. Het besluit zal grote gevolgen hebben voor veel mensen. Maar we kunnen de veiligheid van onze medewerkers niet langer garanderen.

Het ontbreken van betrouwbare partners is een belangrijke reden voor de terugtrekking uit het Somalië. Geen samenwerking met lokale instanties of machthebbers betekent geen bescherming. Ontvoering, schietpartijen en bernbommen zijn een dagelijks risico voor hulpverleners in het gebied. Hehenkamp:

Niemand in Somalië heeft de wil of lijkt nog in staat dit soort incidenten te voorkomen of de daders aan te pakken. In 2004 zijn we uit Afghanistan vertrokken na een aanslag in Badghis. Daar konden we vijf jaar later terugkeren omdat we met alle strijdende partijen afspraken konden maken. In Afghanistan zag je een verbetering aftekenen. Dat is in Somalië absoluut niet het geval.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)