52

Somaliërs bivakkeren op de stoep van de IND

Tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers brengen nacht door op stoep IND... Ze demonstreren tegen terugkeer naar het vrijheidsbeperkende centrum in Ter Apel

Op de stoep voor het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Den Bosch hebben vannacht ongeveer tachtig uitgeprocedeerde asielzoekers de nacht doorgebracht. Ze demonstreerden hiermee tegen terugkeer naar het vrijheidsbeperkende terugkeercentrum in Ter Apel.


De asielzoekers mogen voorlopig niet worden uitgezet. Dat heeft de Raad van State ruim twee weken geleden besloten. Reizen naar Mogadishu is nu te gevaarlijk, aldus de RvS. Ook mogen de asielzoekers niet in vreemdelingenbewaring worden gehouden. Het terugkeercentrum in Ter Apel is echter een vrijheidsbeperkende opvang. De Somaliërs is in Ter Apel wel dezelfde behandeling als in Vught beloofd.

Tot nu verbleven de Somaliërs in het asielzoekerscentrum in Vught. Ze moeten binnen de gemeentegrenzen blijven en zich elke dag melden. Binnenkort zouden ze worden overgebracht naar het terugkeercentrum in Ter Apel, omdat het asielzoekerscentrum in Vught zal sluiten. De groep heeft laten weten liever op straat te leven dan in een opvangcentrum. Ze voelen zich ‘als criminelen behandeld’:

We willen leven als normale mensen, niet als gevangenen. We willen eindelijk een oplossing, eindelijk een verblijfsvergunning.”

Minister Leers laat via een woordvoerder aan NOS weten niet onder de indruk te zijn van de actie.

De meldplicht is er om zicht op de mensen te houden. Als dat niet bevalt, kunnen ze altijd vrijwillig terug naar hun land.

De minister bestudeert momenteel de uitspraak van de Raad van State, waartegen hoger beroep niet mogelijk is. Hij wil verder weten via welk land de uitgeprocedeerde asielzoekers Nederland binnen zijn gekomen, om hen alsnog daar naartoe uit te zetten.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)