195

Somber

Update: Asscher: Toekomst op korte termijn niet rooskleurig ... Vertrouwen consumenten op historisch dieptepunt … Werkloosheid blijft stijgen … Huizenprijzen bijna 10 procent gedaald

Nederland is momenteel op zijn somberst. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen dat het consumentenvertrouwen op een historisch dieptepunt is beland. Het aantal mensen dat thuis zit zonder werk is inmiddels opgelopen tot 600.000. Ook de huizenprijzen blijven dalen. Koopwoningen zijn inmiddels bijna 10 procent goedkoper dan vorig jaar.

Update 15.50 uur
Vakcentrale FNV geeft het huidige en het vorige kabinet deels de schuld van de gestegen werkloosheid. Vakbondbestuurder Leo Hartveld vindt dat het huidige kabinet meer moet doen aan banengroei en zich niet moet blindstaren op het huishoudboekje.

Update 13.42 uur

Vicepremier Lodewijk Asscher noemt de vooruitzichten op de arbeidsmarkt “voor de korte termijn niet rooskleurig”. Hij reageert daarmee op de forse stijging van de werkloosheid in januari. “Het is een bittere pil voor mensen die hun baan verliezen”, aldus Asscher.
Er is volgens hem geen simpele oplossing om het probleem in korte tijd op te lossen. Hij wil vooral investeren in onderwijs en innovatie en de crisis in Europa beteugelen. Het kabinet heeft samen met de sociale partners 100 miljoen extra uitgetrokken voor het bestrijden van werkloosheid onder jongeren en ouderen.

Het consumentenvertrouwen is volgens het CBS gedaald naar een niveau van min 44. Sinds het begin van de metingen van dit vertrouwen, in april 1986, is het consumentenvertrouwen nog nooit zo laag geweest. Het consumentenvertrouwen is al vijf jaar negatief en is één van de redenen dat de economie maar niet aantrekt. Ook komt dit door de vele geplande bezuinigingen die voor de deur staan of al zijn ingevoerd.

Inmiddels is 7,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. In december vorig jaar was dit nog 7,2 procent. Onder jongeren is de werkloosheid het hoogst, met 15 procent. Het aantal WW-uitkeringen steeg van 29.000 naar 360.000. Met name in de provincies Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel is de toename bovengemiddeld.

Ook de woningmarkt zit nog steeds in een depressie. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen is in januari opnieuw gedaald. Met een daling van gemiddeld 9,56 procent is het de grootste prijsdaling sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek dit begon te meten in 1995. Het Kadaster wist woensdag al te melden dat het aantal gedwongen woningverkopen is gestegen met bijna 50 procent. Makelaarsorganisatie VBO Makelaar spreekt van een schrikbarende stijging:

“Dit voorspelt nog wat voor de rest van het jaar”, meent directeur Hans van der Ploeg. Het aantal executieveilingen zal volgens hem nog verder oplopen omdat mensen in geldnood komen bij baanverlies of een echtscheiding.

Het aantal gedwongen verkopen is gestegen met 70 procent vergeleken met 2011, meldde Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Volgens directeur Karel Schiffer heeft de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2012 een recordaantal restschulden moeten overnemen. Echtscheidingen (61 procent) en werkloosheid (16 procent) waren hiervoor de voornaamste oorzaken. 

NOS: Economie zakt steeds verder weg

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (195)