193

Somberland

SCP: een recordaantal van 71% van de Nederlanders vindt dat het de verkeerde kant op gaat

71 procent van de Nederlanders vindt dat het de verkeerde kant op gaat met ons land. Dat blijkt uit het rapport Burgerperspectieven 2012-3 dat vandaag is gepubliceerd. Het is het hoogste percentage sinds het SCP het op deze manier is gaan meten.

Elk kwartaal onderzoekt het SCP de stemming in Nederland. Dit kwartaal zijn mensen zich met name meer zorgen gaan maken over de gezondheids- en ouderenzorg terwijl kwesties rond immigratie en integratie en criminaliteit en veiligheid een minder grote plaats innemen in het ‘nationale probleembesef’. Op langere termijn zijn er ook meer zorgen over economie, inkomen en werk, aldus het SCP:

Burgers zetten onderwerpen rond gezondheids- en ouderenzorg dit kwartaal bovenaan op de Haagse agenda. In vergelijking met andere Europese landen noemen Nederlanders de zorg en de sociale zekerheid ook vaak als nationaal probleem.


De tevredenheid met de Haagse politiek bereikt in het derde kwartaal van 2012 een dieptepunt: nog maar 39% geeft een voldoende aan Den Haag. Het is een voortzetting van de dalende trend vanaf de 55% voldoendes in het tweede kwartaal van 2011. De verdere daling wordt waarschijnlijk gestimuleerd door de onzekerheid en het gebrek aan ‘krachtdadig beleid’ na de kabinetscrisis van eind april. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat het onderzoek voor dit kwartaalbericht afgelopen zomer werd verricht. Er is een reële kans dat het vertrouwen in de politiek inmiddels weer wat hoger ligt, zoals altijd vlak na verkiezingen.

Rutger Bregman schreef onlangs in de Volkskrant over onze pessimistische kijk op het leven:

Nederland staat in de Europese pessimisme-top 3. Dat is bizar, vooral als we ons realiseren dat Nederland na Luxemburg het rijkste land van de Europese Unie is. Van welvaart tot welzijn, in vrijwel alle ranglijstjes behoren we tot de internationale top. (…) Zelfbeklag, klagen en kritiek staan in hoog aanzien in de vaderlandse geschiedenis’, aldus historicus Herman Pleij in zijn Kleine mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlander. Neem alleen al het Wilhelmus. Dat is geen pompeus volkslied over de glorie van de natie, maar eerder een klagerige hymne over Willem van Oranjes tegenslagen.

Illustraties: SCP. Het SCP-rapport is hier gratis te downloaden.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (193)