Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sommige mannen doen niet aan recycling 'want dan homo'

  •  
07-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
trash

© cc-fotoL Herman Rhoids https://flic.kr/p/7vjd6A

Psychologen die onderzoek doen naar seksistische rolpatronen stellen dat sommige mannen een afkeer hebben van milieuvriendelijk gedrag, als recyclen of het gebruik van katoenen boodschappentassen, omdat ze bang zijn voor homo aangezien te worden. Ja, dat lees je goed.
Het zit zo: volgens de wetenschappers wordt zorgen voor de planeet gezien als een ‘vrouwelijk’ ding dat past in de traditionele verzorgersrol van vrouwen. In hun onderzoek, gepubliceerd in Sex Roles , zeggen ze dat dergelijk koppelen van gedrag aan sekse bepaalde mannen weerhoudt van milieubewust gedrag. Bijna duizend proefpersonen werden onderworpen aan tests om te achterhalen hoe ze reageren op gedrag dat door hen gezien wordt als typisch mannelijk of vrouwelijk. Ze kregen bijvoorbeeld een tekst te lezen waarin personen milieuvriendelijk gedrag vertonen en werden dan gevraagd of die personen vrouwelijke of mannelijke eigenschappen hadden. En vervolgens wat hun seksuele voorkeur zou zijn.
Uit de resultaten werd de onderzoekers duidelijk dat gedrag dat paste bij een traditioneel rolpatroon meer gezien werd als heteroseksueel dan gedrag dat rolpatronen doorbreekt. Milieuvriendelijk gedrag werd daarbij gezien als iets vrouwelijks.
In een andere test werden mensen geobserveerd in een ruimte met anderen die mannelijk of vrouwelijk gedrag vertoonden. Daarbij viel op dat mannen meer afstand bewaren tot vrouwen die mannelijk gedrag vertonen. Volgens de onderzoekers zou het beschouwen van milieuvriendelijk gedrag als vrouwelijk een belemmering kunnen zijn voor mannen die sterk hechten aan hun heteroseksuele identiteit. Een dingetje om rekening mee te houden voor beleidsmakers.
cc-fotoL Herman Rhoids
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.