115

Soros-stichting ontvlucht Hongarije wegens repressieve overheid Orbán

George Soros en zijn Open Society Foundation (OSF) verlaten noodgedwongen Hongarije. De Amerikaans-Hongaarse filantroop Soros heeft besloten het kantoor in Boedapest te sluiten en te verhuizen naar Berlijn, nu het politieke en juridische klimaat in Hongarije het hem onmogelijk maken te werken.

De OSF zet zich in ter bevordering van democratie, vrije meningsuiting en burgerrechten. De organisatie deelt daarvoor jaarlijks miljoenen euro’s aan subsidies uit aan bijvoorbeeld ngo’s, onderwijsinstellingen en culturele organisaties. Een gruwel dus voor de repressieve ultrarechtse regering van de vorige maand herkozen premier Viktor Orbán. Volgens Orbán is de joodse Soros de oorzaak van vele problemen in het land, probeert hij met zijn OSF de nationale cultuur van Hongarije te ondermijnen en is zijn ultieme doel het land te overspoelen met (islamitische) immigranten.

Reden voor Orbán om alle politieke en juridische pijlen te richten op niet alleen de OSF, maar ook de door Soros gefinancierde Central European University (CEU). Volgens de regering van Orbán is de universiteit een bastion van de oppositie met als voornaamste doel het ondermijnen van de Hongaarse democratie. Ook de CEU liet deze week weten een vertrek te overwegen.

Dat de OSF nu besluit te vertrekken, heeft vooral te maken met de zorgen die er zijn voor de veiligheid van het personeel. De regering van Orbán heeft voor volgende maand een pakket repressieve maatregelen aangekondigd, verzameld in de “Stop Soros-wet”. Die houdt in dat ngo’s voortaan 25 procent belasting moeten betalen over donaties vanuit het buitenland en organisaties die zich met immigratiezaken bezighouden moeten voortaan eerst een licentie van de overheid hebben. Wie daar niet aan voldoet kan door het ministerie van Binnenlandse Zaken tot “gevaar voor de nationale veiligheid” worden bestempeld.

De “Stop Soros-wet” is een nieuwe stap in de al jaren durende aanval vanuit Orbáns Fidesz-regering tegen de filantroop. In aanloop naar de verkiezingen van vorige maand werden door het hele land affiches verspreid die volgens critici bolstonden van klassiek antisemitisme. In de pro-regeringskrant Figyelö werd een lijst afgedrukt met daarom namen van honderden journalisten, docenten en activisten die volgens de krant ‘huurlingen van Soros’ waren.

‘De regering van Hongarije heeft ons werk belasterd en opzettelijk onjuist afgeschilderd en onderdrukt de maatschappij omwille van politiek gewin. Daarbij worden tactieken gebruikt die in de geschiedenis van de Europese Unie niet eerder zijn voorgekomen,’ laat Patrick Gaspard, directeur van de OSF weten.

Ook vanuit de Europese Unie klinkt er stevige kritiek op de politiek van Orbán. Sinds Orbán in 2010 aan de macht kwam heeft hij door verregaande politieke hervormingen de macht steeds verder naar zijn hand gezet. Zo liet hij onder meer het kiesstelsel zo wijzigen dat de winnende partij bonuszetels ontvangt, wat resulteert in een vrijwel onaantastbare positie voor Orbáns Fidesz. Kranten en radiostations zijn vrijwel allemaal in handen van politieke bondgenoten, waardoor oppositiegeluid nauwelijks nog te horen is. Soros zei eerder nog dat Hongarije onder Orbán terug lijkt te keren naar ‘de donkerste dagen uit zijn geschiedenis’.

Bronnen: New York Times, De Volkskrant / cc-foto: Heinrich-Böll-Stiftung

Geef een reactie

Laatste reacties (115)