65

‘Sorry, armen, bij ons gaat het ook slecht’

Unicum: GroenLinks stemt tegen begroting ontwikkelingssamenwerking ... Nederland gaat voor het eerst in 40 jaar minder dan 0,7 procent investeren .. GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik: 'Historisch dieptepunt'

‘Met pijn in het hart’ stemt GroenLinks in de Tweede Kamer tegen de begroting voor ontwikkelingssamenwerking. Dat schrijft GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik donderdag in de Volkskrant. Volgens hem is Nederland met de nieuwe bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking “door de bodem gezakt”.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van GroenLinks dat de partij deze begroting niet steunt. Van Ojik op de opiniepagina van de Volkskrant: 

Het jaar 2014 wordt een historisch dieptepunt voor de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Voor het eerst in 40 jaar zakt Nederland onder de internationaal afgesproken norm om 0,7 procent van ons nationaal inkomen te investeren in armoedebestrijding. Van elke euro die wij verdienden, gaven we tot nu toe bijna een cent weg aan ontwikkelingssamenwerking. Dat kan niet meer uit. Het wordt te duur, zegt het kabinet. We zitten in een crisis en dan moet iedereen een steentje bijdragen, ook de allerarmsten. Zij die niets hebben, kunnen best met een beetje minder toe.

Van Ojik erkent dat de wereld veranderd is, zoals andere partijen hem voorhouden, maar benadrukt dat de strijd tegen armoede nog lang niet is gestreden:

Eén miljard wereldburgers profiteren vooralsnog niet van de groei van de economie, van investeringen en van handel. Ze zijn aangewezen op sociale investeringen in onderwijs, in schoon drinkwater, in gezondheidszorg. Er komen elk jaar nog 2,5 miljoen hiv-geïnfecteerden bij. Toegang tot gezondheidszorg en medicatie is voor veel zwangere vrouwen een groot probleem.

Tegen al die mensen zegt Nederland nu: ‘Sorry, bij ons gaat het slecht, dus voor jullie schiet er even ook wat minder over.’

Volkskrant, Bram van Ojik: ‘Sorry armoelijder, bij ons gaat het ook slecht’

Geef een reactie

Laatste reacties (65)