60

Sorry homo’s, Nederland wil medailles

58 procent ondervraagden wil dat Nederlandse atleten naar Sotsji gaan ... 53 procent wil wel dat 'statement' gemaakt wordt

Het ziet er niet naar uit dat de boycot van de Olympische Spelen – waartoe de Brit Stephen Fry eerder deze week zo hartstochtelijk opriep – internationaal navolging vindt. Van Timmermans tot Cameron, van Bussemaker tot Obama, allemaal spreken zij zich uit tegen een boycot. Nu.nl vroeg Maurice de Hond om te peilen wat Nederlanders ervan vinden en schrijft vandaag dat een meerderheid tegen een Olympische boycot is.

Hoewel een 58 procents’ meerderheid van de ondervraagden aangeeft tegen een boycot te zijn, zegt 53 procent ook dat de Nederlandse atleten in Sotsji wel een ‘statement’ moeten maken tegen de recentelijk aangenomen antihomowet. De wet tegen ‘het propageren van niet-traditionele waarden’ wordt gezien als een juridische verankering van de vijandige houding ten opzichte van LGBT-Russen. 

Niet alleen kunnen Russen beboet worden voor het publiekelijk tonen van hun geaardheid, de politie grijpt vaak ook niet in wanneer homo’s worden belaagd of mishandeld. Recentelijk werd zelfs een jonge homo ontvoerd en dood gemarteld. Ook worden homoseksuelen als pedofielen afgeschilderd om daarmee geweld tegen hen te ‘legitimeren’.

De Russische journaliste Masha Gessen heeft inmiddels haar spullen gepakt en plannen gemaakt om haar gezin in New York onder te brengen (ze heeft zowel een Russisch als een Amerikaans paspoort). Gessen voelt zich als openlijk lesbienne niet langer veilig.

Lees ook op Joop: ‘Stephen Fry roept op tot boycot Olympische Spelen in Rusland

cc-foto: Harrie de Fotograaf

Geef een reactie

Laatste reacties (60)