Laatste update 15:21
67

#sorryjohan legt leed door homofobe uitspraken als die van Johan Derksen bloot

Dat de voetbalanalist Johan Derksen, die zich tegenwoordig zo populair waant dat hij over alles een ongezouten mening denkt te moeten spuien, zich beter tot voetbal kan beperken blijkt wel uit de hashtag #sorryjohan. Deze hashtag, die viraal gaat op sociale media, is een reactie op de homofobe uitspraken van Derksen in het programma Veronica Inside.

Het begon met een ingezonden brief van twee jonge homoseksuele voetbalsupporters, Daan Verhoeven (25) uit Eindhoven en de 20-jarige Bowi Jong uit Alkmaar. In de brandbrief, gestuurd aan de KNVB, pleiten de twee voor een homovriendelijker klimaat in voetbalstadions. Zodat toekomstige generaties er geen last van hebben. Gescheld als “De scheids is een homo” of “Trap dat mietje het stadion uit” zijn sinds jaar en dag vrij normaal voor wie wel eens in een stadion komt.

Dat de boodschap van Verhoeven en Jong geen moment te vroeg kwam, bleek wel uit de reactie van Derksen op de brief in Veronica Inside: “Je moet als homo wel een beetje zelfspot hebben, vind ik. Je bent niet meteen een homofoob als je een grap maakt. We zijn echt een beetje aan het doorslaan in dit land.”

Voor het feitenvrij meninkjes verkondigen, wat Derksen anderen altijd graag mag aanwrijven, loopt hij zelf kennelijk niet weg. Tegen het AD zegt Jong: “Dat wij ons volgens deze mannen niet zo moeten aanstellen slaat natuurlijk nergens op, want zij hebben geen idee hoe het voelt om in deze situatie te zitten.”

Op Twitter worden nu de vele pijnlijke verhalen gedeeld die homoseksuelen dagelijks meemaken en waar Derksen zo lacherig over doet. Enkele tweets:

Derksen profileert zich steeds meer als politiek analist. Zijn mening over Sylvana is inmiddels bij heel Nederland bekend en vorig weekend stond hij plots op het podium bij een congres van het Forum voor Democratie, waar hij Kamerlid Theo Hiddema prees voor zijn werk. Het Forum voor Democratie, waar homohaat gewoon via een appgroep verspreid wordt.

Update:
Ook minister Van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft zich over de uitlatingen van Johan Derksen en de hashtag #SorryJohan uitgelaten. Op Twitter schrijft zij:

Emancipatie is nooit af en voor gelijkheid moeten we blijven strijden. Dat zal ik altijd blijven doen! De moedige verhalen raken me diep en sterken mij in mijn overtuiging om te blijven strijden.

Cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (67)