6

Sotsji problemen interessanter dan de Spelen

Tragi-komische Twitter-account streeft officiĆ«le spreekbuis voorbij ... Neelie Kroes spreekt zich duidelijk uit ... 'Treurige berichtgeving' NOS

Een Twitter-account die de draak steekt met de talloze problemen waarmee de Olympische Winterspelen in Sotsji kampen is op Twitter in razend tempo populairder geworden dan de officiële account van het spektakel. Ondertussen heeft EU-commissaris Neelie Kroes zich in niet mis te verstane bewoordingen tot de sponsors van het miljardenspektakel gericht.

De account @SochiProblems die droogjes maar met sardonisch genoegen alle problemen rond de Spelen in kaart brengt telde vrijdagochtend 191.000 volgers. De officiële account van de Spelen daarentegen heeft 137.000 volgers. Geldgebrek kan overigens niet de oorzaak zijn van het grote aantal problemen. Aan de organisatie er van is maar liefst 40 miljard euro uitgegeven, meer dan alle voorgaande edities bij elkaar. Oorspronkelijk waren de Spelen op Sotsji berekend op 7,7 miljard euro maar door effecten van bijvoorbeeld corruptie is het eindbedrag meer dan vervijfvoudigd.

Euro-commissaris Neelie Kroes heeft zich op Facebook duidelijk  uitgesproken over het stilzwijgen van de sponsors aangaande de homofobie rond het sport- annex televisie-evenement. Ze roept hen op zich uit te spreken:  “Als je de Olympische Spelen met commercie kunt combineren dan kun je mensenrechten er ook mee combineren.” De oproep is al meer dan 6000 keer gedeeld.

Ondertussen is er kritiek op de NOS omdat die protest tegen homofobie wel erg gemakkelijk laat wegspinnen. Snowboardster Cheryl Maas, zelf lesbisch en volgens eigen zeggen nogal rebels, had na een oefening haar met een regenboog versierde handschoen aan de camera getoond. De NOS noemde het eerst een duidelijk statement tegen homofobie maar paste de berichtgeving kort daarop aan en liet de chef de mission van de Nederlandse ploeg de angel er uit trekken door te verklaren dat het geen statement was maar ‘toeval’ omdat ze de handschoen altijd draagt. “Treurige berichtgeving” aldus een kijker. De beelden van de spontane protestactie mogen overigens wegens bescherming van de commerciële belangen van de Olympische Spelen niet embed worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)