Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP Amsterdam zet hoofdkantoor Airbnb in de vakantieverhuur

  •  
16-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
27071084566_3b8d24cc0e_k
De Amsterdamse SP heeft het hoofdkantoor van Airbnb te huur aangeboden op Airbnb. Volgens de advertentie is het een appartement voor tien gasten, met vijf bedden en een jacuzzi, waarmee direct de verhuurregels waar Airbnb zich aan moet houden worden overschreden. De SP wil met de actie aantonen hoe makkelijk het is om te frauderen met vakantieverhuur via de site.
De gemeente Amsterdam heeft strenge eisen opgesteld waar Airbnb aan moet voldoen om woningen te mogen verhuren in de stad. Zo mogen er niet meer dan vier gasten in één woning verblijven en mogen er dus ook niet meer dan vier bedden aanwezig zijn. Maar, zo zegt Erik Flentge van de SP: ‘Airbnb heeft schijt aan alle regels. Niemand checkt de regels en de advertentie kan er dus zonder enige consequentie al twee dagen op staan.’
Vorig jaar liet de Amsterdamse omroep AT5 ook al zien hoe makkelijk er gefraudeerd kan worden op de verhuursite. AT5 bood toen de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema te huur aan. Begin dit jaar liet de gemeente Amsterdam weten zelf de regels na te gaan leven, omdat afspraken hierover met Airbnb zelf op niets uitliepen. Deze week nog bleek dat in Amsterdam via de verhuursite twee zonder vergunning op straat geplaatste zeecontainers werden verhuurd als vakantiewoning. De gedupeerde toerist trok eenmaal in Amsterdam aangekomen aan de bel.
Hoe lang de SP-advertentie op de site blijft staan tot Airbnb in actie komt is niet bekend, maar na twee dagen was er nog altijd niets gebeurd. Flentge: ‘Amsterdammers ervaren overlast en er wordt zo ook woonruimte onttrokken aan de stad. Blijkbaar heeft zelfs hun eigen kantoor lak aan alle regels.’
Bron: AT5 / cc-foto: OGS

Meer over:

amsterdam, sp, nieuws, airbnb
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.