13

SP: Bajes gevaarlijker door bezuinigingen

Gevangenisbewaarders en directeuren trekken aan de bel: Te weinig personeel op te veel gevangenen

In verschillende gevangenissen in Nederland is het onrustig. In Breda en Tilburg is er onrust onder het personeel uit onvrede over de bezuinigingen en de maatregel acht personen op een cel te plaatsen. In Veenhuizen heeft een steekincident plaatsgevonden. SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen vreest dat de gevolgen van de voortdurende bezuinigingen op het gevangeniswezen zichtbaar aan het worden zijn. Zij eist opheldering van het kabinet: “Een kabinet dat de mond vol heeft over veiligheid moet ook zorgen voor veilige bajessen, voor gedetineerden en personeel.”

Gesthuizen zegt op de website van de SP:

Ik krijg meldingen van personeel dat zij met te weinig mensen op een grote groep gedetineerden staan. Ook gevangenisdirecteurs maken zich steeds grotere zorgen over de veiligheid. Gevangenispersoneel klaagt niet zo snel, vaak doen zij nog net even een stapje extra. Maar de grens van de bezuinigingen is bereikt, hoe ver wil staatssecretaris Teeven het gevangenispersoneel nog uitknijpen?”

In Breda zijn er spanningen onder het personeel die te maken hebben met de bezuinigingen en de reorganisaties. Ook hebben in één jaar vier gedetineerden zelfmoord gepleegd.

Gesthuizen:

Dat is opvallend en moet in ieder geval worden onderzocht door de Inspectiediensten. Nu is er alleen een intern onderzoek geweest waaruit niet blijkt dat de zelfmoorden zijn veroorzaakt door het handelen van de instelling. Maar ik wil weten waar dit opvallend hoge aantal dan wel door komt.

Ook wil Gesthuizen opheldering over het voornemen om in Tilburg acht gedetineerden op een cel te gaan plaatsen.

Terecht maakt het personeel zich hier grote zorgen over. Want met hoeveel personeel kun je verantwoord een cel met acht langgestrafte gedetineerden open maken?”

Gesthuizen heeft schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven en wil op korte termijn een debat.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)