125

‘SP-bestuur belemmert vrije verkiezing opvolger Marijnissen’

SP-ers klagen: Sharon Gesthuizen maakt geen kans tegenover Ron Meyer omdat hij wordt voorgetrokken

SP-voorzitter Jan Marijnissen stapt bijna op. De grote roerganger maakt hiermee na jaren van voorzitterschap eindelijk plaats voor een opvolger. Hoewel de partij de nieuwe voorzitter middels een open verkiezing zal kiezen, klinkt vanuit de achterhoede kritiek op de wijze waarop de strijd tussen de kandidaten wordt gevoerd. Ron Meyer, door het partijbestuur aangedragen als nieuwe opvolger, zou steun en hulp krijgen van het partijbestuur, waardoor Sharon Gesthuizen een ongelijke strijd zou voeren.

Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen neemt het in de verkiezing om het voorzitterschap op tegen vakbondsactivist Ron Meyer. Zaterdag wordt op het partijcongres de keuze gemaakt. De Volkskrant maakte een ronde langs SP-leden en constateert dat de achterban vindt dat het partijbestuur minder sturend zou moeten optreden. Ook Gesthuizen erkent dat: “Het is jammer dat het partijbestuur denkt: wij moeten sturen, anders gaat het mis.” SP-Kamerlid Harry van Bommel sluit zich daar bij aan: “Dat moet je niet doen. Nu is het beeld opgeroepen dat de SP nog steeds centralistisch wordt geleid.”

Marijnissen noemt de kritiek onzinnig, al was hij het zelf die Gesthuizen onlangs in een interview in NRC Handelsblad nog ‘irrelevant’ noemde. “Ik wijs klachten dat het niet eerlijk ging echt van de hand. Sharon is geen strobreed in de weg gelegd”, aldus Marijnissen. Hij zegt dat er vast wel eens vanuit het partijkantoor een telefoontje is gepleegd voor Meyer, maar dat zou in het kamp-Sharon ook wel gebeuren.

“Haar medewerkers sympathiseren met haar. Het verwijt dat de congrescommissie niet met de kandidaten heeft gepraat is raar: we kennen ze allebei goed. Ron is langs een objectieve meetlat geschikter. Dat is voor sommige leden moeilijk zelf te bepalen. Natuurlijk praten we daar dan over. Degenen die ervan overtuigd zijn dat Sharon de beste is discussiëren daar ook over met mensen.”

De Volkskrant: SP’ers: bestuur belemmert vrije voorzittersverkiezing

cc-foto: SP

Geef een reactie

Laatste reacties (125)