228

SP blijft aan de zijlijn

Update: Roemer wil ook niet... SP-senator Tiny Kox: niet praten met Dijsselbloem... Onderhandelingen zinloos kabinet vasthoudt aan bezuinigingen... 

De SP gaat op geen enkele manier proberen zaken te doen met dit kabinet. Hoewel er veel kritiek was op de steun die Emile Roemer verleende aan Wilders’ motie van wantrouwen tegen het kabinet, is de partij geenszins van plan toenadering te zoeken tot de coalitie. Dat liet SP-senator Tiny Kox zaterdag weten in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Als het aan Kox ligt zal zijn partij maandag niet meedoen aan het overleg tussen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de financiële woordvoerders van de oppositiefracties. Het heeft volgens hem  weinig zin heeft mee te praten, zolang het kabinet vasthoudt aan een extra bezuiniging van 6 miljard in 2014 en andere plannen die de SP vierkant afwijst. Kox in Tros Kamerbreed:

Als de minister-president duidelijk maakt: over zes miljard valt niet te praten. En: we moeten nu eenmaal dit soort bezuinigingen doen en daar valt ook niet over te praten. En over een andere koopkrachtinrichting valt ook niet te praten. Dan moet je niet aanschuiven, ik vind dat dom. Ik vind het ook vreemd dat er nu wordt gezegd: we gaan in een achterkamertje zitten en dan gaan we daar praten.

Kox zei erbij dat het aan partijleider Emile Roemer is om daarover te beslissen. Ook de PVV heeft al laten weten niet om de tafel te gaan met Dijsselbloem.
De PvdA-minister moet proberen steun te krijgen van (een deel van) de oppositie, omdat het kabinet in de Senaat geen meerderheid heeft. Tweede Kamerlid Wouter Koolmees van D66 die wel deelneemt aan het overleg, vindt dat het gesprek niet alleen moet gaan over de begroting van volgend jaar, maar ook over de rest van de regeerperiode. Koolmees zei in TROS Kamerbreed zich wel aangesproken te voelen door de oproep van Dijsselbloem om ,,met zijn allen de schouders eronder te zetten”, maar vindt wel dat het kabinet afgelopen week duidelijk had moeten maken ,,waar de ruimte zit”. Die ruimte was er volgens hem niet.

Update 18.00 uur: Roemer: ‘gesprek zinloos’

Partijleider Emile Roemer is het eens met Kox, zo liet hij via Twitter weten.

Meedoen aan een gesprek a.s. maandag over 6 mld bezuinigingen is natuurlijk zinloos. Het is nu tijd om te investeren in banen en koopkracht.

cc-foto: SP

Geef een reactie

Laatste reacties (228)