Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP en CDA met 'hoge eisen' naar kabinet

  •  
03-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Buitenhof300.jpg
De oppositiepartijen willen met het kabinet in gesprek over bezuinigingen, maar zullen hoge eisen stellen, zeggen SP-leider Roemer en CDA-voorman Buma
De SP en het CDA zijn best bereid om met het kabinet te praten over de bezuinigingsplannen, maar ze zullen die gesprekken met hoge eisen ingaan. Dat zeiden SP-leider Emile Roemer en CDA-leider Sybrand Buma zondag in Buitenhof.
Bekijk de video in andere formaten. Het kabinet heeft de oppositiepartijen nodig om de bezuinigingsplannen door de Eerste Kamer te krijgen. Minister Dijsselbloem van Financiën zei eerder dat het kabinet bereid is het regeerakkoord “aan te vullen”, als fracties bereid zijn “constructief mee te praten”, meldt onder ander Trouw zondagmiddag.
Roemer zei in Buitenhof drie dingen te hebben meegegeven aan Dijsselbloem: de bezuinigingen op zorg en sociale zekerheid moeten van tafel en er moet een deltaplan komen om een impuls aan de economie te geven.
Bijna alle experts zijn het erover eens: in deze tijden moet je niet bezuinigen. De overheid moet anti-cyclisch bewegen en met de partijen praten over de investeringsagenda. Maar het kabinet blijft doof en blind
Buma’s CDA wil over alles praten, maar niet over belastingverhogingen: 
Het kan anders dan dit en vooral zonder lastenverhoging. De kern van het plan moet zijn om werk en vertrouwen terug te brengen. Het perspectief moet zijn om uit de crisis te komen. Het CDA heeft heel vaak meegedaan met compromissen die alleen leken te gaan om het compromis, daar denk ik achteraf van dat het beter had gekund.
Met het CDA is wel te praten over de nullijn in de zorg. “Het is een lijn die ik snap”, zei Buma. Het kabinet de salarissen in de zorgvoor 2,5 jaar bevriezen. Het verzet tegen deze nullijn kwam in de sector direct op gang. En ook Roemer zei niets te willen weten van de nullijn in de zorg. Het is volgens hem dramatisch voor het consumentenvertrouwen en de binnenlandse bestedingen.
Asscher en de bonden
Felle kritiek op de bezuinigingsplannen is er al van de vakbeweging. Minister Asscher van Sociale Zaken deed zondagochtend in het programma ‘Eva Jinek op zondag’ een handreiking: de bonden mogen zelf ook met goede ideeën komen. 
Asscher reageert hiermee op uitspraken van FNV-voorzitter Ton Heerts. Heerts noemde het bezuinigingspakket ‘dom en onverstandig’, zo schrijft de Volkskrant. Asscher:
Heerts weet dat ik bereid ben om over aanpassingen te praten en dat ik niet bang ben om de portemonnee te pakken voor maatregelen die de economie stimuleren. Het is buitengewoon lastig. Te veel bezuinigen maakt de economie kapot, te weinig bezuinigen is ook gevaarlijk.
De FNV vindt 2014 veel te vroeg voor bezuinigingen en noemt het een aanslag op het herstel van de economie. Een gesprek met het kabinet is echter nog niet ingepland:
Komende maandag beslissen we of we met werkgevers gaan spreken, als we er met hen niet uitkomen hoeven we er met het kabinet niet eens over te beginnen.
Asscher vindt dit jammer:
Vakbonden moeten aan tafel komen en nu hun kansen grijpen om gebruik te maken van de stimulerende maatregelen.
4,5 miljard Het kabinet wil in 2014 4,5 miljard extra bezuinigen. Behalve het bevriezen van de salarissen bij de (semi-)overheid, zijn kortingen bedacht op het Rijk, de provincies en gemeenten. Een aangekondigde lastenverlichting voor het bedrijfsleven wordt geschrapt. Daar staat tegenover dat de bouw met 500 miljoen wordt gestimuleerd en de laagste inkomens met 300 miljoen worden gecompenseerd.
Met dit pakket moet begrotingstekort in 2014 weer binnen de Europese norm van 3 procent komen.
Buitenhof:

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.