89

SP en GL willen aanpak belastinglek

'Honderden miljoenen euro's lekken weg via een lek in de erfbelasting'

Rijke Nederlandse families kunnen de belasting die zij over geërfd vermogen moeten betalen makkelijk ontduiken. Door een buitenlandse notaris in de arm te nemen kunnen zij, dankzij het beroepsgeheim van de notaris, belasting ontlopen. Door zogenoemde ‘Edelweissroute’ loopt de Nederlandse overheid honderden miljoenen euro’s aan inkomsten mis.

GroenLinks en de SP hebben twee amendementen ingediend om een eind te maken aan de Edelweissroute. Bruno Braakhuis en Farshad Bashir zijn het zat dat vermogende Nederlandse families dankzij het belastinglek nauwelijks belasting over geërfd vermogen betalen.

Braakhuis:

Des te meer poen je hebt, des te minder erfbelasting hoef je te betalen. Doorsnee Nederlandse families betalen wel gewoon de volle mep aan belasting over geërfd geld, terwijl rijke families dit kunnen ontwijken via de ‘Edelweissroute’. Hier moet een einde aan komen.

Bashir:

Naar schatting is alleen al in Zwitserland voor minstens 20 miljard euro zwart geld gestald. Door dit belastinglek (deels) te dichten laten we miljonairs en miljardairs ook hun deel van de belasting betalen. Dat is hard nodig als je bedenkt dat dit kabinet harde bezuinigingen durft op te leggen aan de laagste inkomens.

GroenLinks: Steun voor plan dichten erfbelastinglek

Geef een reactie

Laatste reacties (89)