31

SP en PvdA: Stop privatisering stads-OV

Tweede Kamerleden Farshad Bashir (SP) en Jacques Monasch (PvdA) dienen wetsvoorstel om openbare aanbesteding te voorkomen

Het openbaar vervoer in de grote steden moet niet openbaar aanbesteed worden. Dat vinden SP en PvdA. Tweede Kamerleden Farshad Bashir (SP) en Jacques Monasch (PvdA) komen gezamenlijk met een initiatiefwetsvoorstel om de drie gemeentelijke vervoersbedrijven GVB, HTM en RET te behouden en privatisering tegen te houden. SP-leider Emile Roemer en PvdA-woordvoerder Jacques Monasch kondigden dit woensdagochtend aan op de laatste dag van de acties tegen de bezuinigings- en privatiseringsplannen van het kabinet.

Monasch zegt op de website van de PvdA:

“Door de privatisering dreigt het openbaar in handen te vallen van een Duits- of Frans staatsbedrijf. Dan staan niet de belangen van de reiziger maar van de buitenlandse aandeelhouders centraal. Daarom trekken PvdA en SP samen op om deze plannen tegen te houden.

SP-fractievoorzitter Emile Roemer op de SP-site:

We proberen dit kabinet al heel lang duidelijk te maken dat hun plannen zullen leiden tot een verdere afbraak van het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer is van ons allemaal en niet van degene die er het meeste winst op kan maken. Het doorzetten van de privatisering is slecht voor de reiziger en het personeel. Reizigers, burgers en politici hebben, als het aan het kabinet ligt, straks niets meer te zeggen over het openbaar vervoer. Goed dat de SP en de PvdA daar een stokje voor gaan steken.

PVV

SP en PvdA hopen op steun van de PVV voor hun wetsvoorstel. Hierdoor heeft het voorstel alleen nog de stemmen nodig van GroenLinks of D66 voor een Kamermeerderheid. De PVV heeft zich in het verleden uitgesproken tegen privatisering van het openbaar vervoer, maar geeft nu gedoogsteun aan het kabinet van VVD en CDA.

Monasch:

De PVV was tot nu toe steeds tegen privatisering van het openbaar vervoer in de drie grote steden. Echter, sinds de partij steun geeft aan het kabinet van VVD en CDA is ook de PVV vóór privatisering. Wij bieden met het initiatiefwetsvoorstel de kans aan de PVV om oude beloftes na te komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)