Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP en PVV starten filibuster tegen zorgwet

  •  
13-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
schip_sp_300.jpg
Partijen vragen veertien uur spreektijd om invoering te vertragen
De SP en PVV hebben voor het debat over de zorgwet volgende week elk zeven uur spreektijd aangevraagd, een recordlengte. De opvallende actie, die doet denken aan de filibuster, moet de verdere behandeling van de wet vertragen tot na de verkiezingen.
Een dergelijke vertragingstactiek is vooral bekend uit de Verenigde Staten waar middels de zogeheten filibuster  volksvertegenwoordigers eindeloos aan het woord blijven om invoering van een wet te voorkomen of te vertragen. Ook in andere landen gebeurt dat wel. In België werd zo in 2003 een wet vertraagd die migranten stemrecht gaf. De volksvertegenwoordigers van onder meer Vlaams Blok hielden daartoe zeer lange verhandelingen over zaken als de economische toestand in Thailand.
SP-Kamerlid Renske Leijten zei vandaag dat ze ‘niet rouwig zal zijn’ als door deze tactiek het voorstel niet meer op tijd in de Eerste Kamer behandeld kan worden. De PVV liet weten het ‘belachelijk’ te vinden dat deze ‘vreselijke maatregel’ nog snel voor de verkiezingen door de Tweede Kamer moet worden behandeld. 
De SP kondigde eerder aan met een opvallende stunt  te komen. De partij heeft ook een meldpunt geopend voor klachten over de wet. De PVV besloot daarop ook zeven uur spreektijd te vragen.
In bovenstaande clip legt een redacteur van het online magazine Slate uit hoe de filibuster is ontstaan. De tactiek werd beroemd door de filmklassieker Mr Smith Goes to Washington uit de jaren vijftig. Voor de film werkte dat drama goed maar inmiddels is het verschijnsel een symbool van doorgeschoten polarisatie.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.