Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP en VVD: 'Gemeenten moeten stoppen met ontwikkelingshulp'

  •  
08-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Irrgang_300.jpg
'Het is niet hun taak en ze hebben niet de kennis en expertise in huis'
De overheid delegeert ontwikkelingsprojecten naar gemeenten wanneer zij betere kennis en expertise in huis hebben dan het rijk. De populariteit voor ontwikkelingshulp groeit bij gemeenten, maar Tweede Kamerlid Ewout Irrgang (SP) wil dat het stopt, zo zei hij in Uitgesproken WNL.
In een jaar gaven 148 gemeenten in Nederland 16 miljoen euro uit aan ontwikkelingshulp. Onbegrijpelijk vindt Irrgang. “We willen vooral betere ontwikkelingshulp. En ontwikkelingshulp door gemeenten, daar zien we eigenlijk helemaal niets in. Het behoort niet tot de taak van gemeenten en ze hebben ook niet de kennis en expertise in huis om zich daar mee bezig te gaan houden.”
De gemeente Amsterdam gaf afgelopen jaar 7 ton uit aan ontwikkelingshulp en wil dat budget komend jaar bijna verdubbelen. Raadslid van de VVD Robert Flos vindt dat vreemd nu juist 250 miljoen euro bezuinigd moet worden en op landelijke niveau zelf sterk bezuinigd wordt op ontwikkelingshulp. “Gemeenten moeten deze zaken stoppen en afbouwen.” Geld voor ontwikkelingshulp is volgens hem geen primaire taak in tijden van bezuinigingen.
Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Almere speelt de discussie over gemeentelijke ontwikkelingshulp. Burgemeester Annemarie Jorritsma bespreekt het onderwerp morgen in haar gemeenteraad.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.