44

SP’er wil goedkope directeur GVB worden

Ivens wil Balkenendenorm voor GVB-directeur afdwingen door zelf te solliciteren

Laurens Ivens, fractievoorzitter van de Amsterdamse SP werpt zich op als nieuwe directeur van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam. Dat doet hij uit protest tegen het gigantische salaris van voormalig GVB-directeur Gertjan Kroon. De vacature voor GVB-directeur staat al 9 maanden uit zonder enig succes.

Ik heb veel verstand van openbaar vervoer en heb duidelijke ideeën over de manier waarop het GVB zich de komende jaren moet ontwikkelen. Bijkomend voordeel is dat ik het voor zeker 180.000 euro minder doe dan de Amsterdamse belastingbetaler de afgelopen jaren moest ophoesten voor zijn GVB-directeur”, schrijft Ivens in zijn brief.

Het steekt de SP’er dat de Amsterdamse burger lange tijd heeft moeten opdraaien voor het riante salaris van Kroon. Hij verdiende 269.000 euro per jaar, een bedrag ver boven de Balkenendenorm van 181.000 euro. De gemeente Amsterdam zei in 2006 de norm te hanteren voor salarissen van medewerkers van de gemeente. Maar in mei 2010 zei het college dat het kan voorkomen dat voor een salaris van 181.000 euro ‘geen voldoende gekwalificeerde’ directeur is te vinden. De vacature voor GBV-directeur staat sinds december 2009 uit. Sindsdien is nog geen geschikte kandidaat gevonden. 

Ivens wil laten zien dat er wel directeuren zijn die voor de Balkenendenorm willen werken. Hij vindt het bovendien absurd dat het college een goede GVB-directeur willen strikken door hem een ‘marktconform’ salaris aan te bieden. Dat past volgens hem niet in lijn van de huidige beslissingen, want “vorige week werd bekend dat het openbaar vervoer in Amsterdam definitief niet wordt vermarkt”, aldus de SP’er.

cc-foto: Newsphoto

Geef een reactie

Laatste reacties (44)