83

SP: ‘Geef Cláucio en Márcia een verblijfsstatus’

Maandag protestbijeenkomst voor de opgepakte Gláucio en Márcia die al hun hele leven in Nederland wonen en nu moeten worden uitgezet

De Angolese Gláucio van dertien en zijn oudere zus Márcia van achttien wachten al hun hele leven op een verblijfsvergunning in Nederland. Gláucio is hier geboren, Márcia kwam naar Nederland toen ze drie was. En toch zijn de kinderen en hun ouders vrijdag gearresteerd omdat ze moeten worden uitgezet.

Twee kinderen die tussen de wal en het schip dreigen te vallen als gevolg van regeltjes en afspraken waar ze iedere keer net buiten lijken te vallen. Dat kan niet, vindt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Het Kamerlid zei vrijdag dat asielkinderen die allang in Nederland wonen moeten kunnen blijven en dat hun situatie losgekoppeld moet worden van het verleden van hun ouders.

Oorlogsmidaden
Gláucio en Márcia krijgen geen verblijfsstatus omdat hun vader als militair in Angola mogelijk oorlogsmisdaden heeft begaan. Dit is nooit bewezen, maar toch heeft hij de zogenaamde 1F-status wat betekent dat hij geen recht heeft op een verblijfsvergunning. De kinderen Cláucio en Márcia vallen ook niet onder het kinderpardon omdat ze al langer dan vijf jaar in Nederland wonen. En dus moeten ze ‘terug’ naar Angola, waar ze niet zijn opgegroeid en waar geen toekomst voor ze is.

Sharon Gesthuizen zegt in Trouw dat er voor ‘verwesterde’ meisjes uit Afghanistan wel een uitzondering gemaakt kan worden en dat dat ook voor deze kinderen zou moeten gelden.

Ook de organisatie Defence For Children zet zich in voor de de situatie van de kinderen en vindt dat ze recht hebben op een verblijfsvergunning. De organisatie is van mening dat ze wel onder het kinderpardon zouden moeten vallen.

Interview
De Angolese familie is in hoger beroep gegaan tegen de laatste uitspraak, maar het lijkt er nu op dat ze de uitspraak van die zaak niet mogen afwachten.

Oud Jeugdjournaal-verslaggever Tako Rietveld van De Kindercorrespondent interviewde de twee kinderen vrijdagavond via de telefoon. Luister hier het droevige verhaal van hun arrestatie terug.

Gláucio zit nog op school en Márcia is net aangenomen voor de studie rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze had haar collegegeld al betaald. Cláucio in het interview met Tako Rietveld:

‘Ik ben gewoon een Nederlander. Ik ken Angola niet eens.’

Om aandacht voor de uitzetting van Márcia en Cláucio te vragen, heeft Defence for Children twitteraars opgeroepen om maandagavond te komen naar een protestbijeenkomst aan de poort van het detentiecentrum in Zeist, de plek van waaruit het gezin uitgezet gaat worden naar Angola.

Bekijk hier de reportage die Eenvandaag over Márcia en Gláucio maakte.

Foto: still uit reportage Eenvandaag

Geef een reactie

Laatste reacties (83)