Laatste update 09:31
49

SP, GroenLinks, PvdA: Maak WW-premie flexwerkers vier keer zo hoog

Werkgevers moeten voor flexkrachten vier keer zo veel premie gaan betalen als voor vaste werknemers. Dat staat in het gezamenlijke voorstel dat linkse oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA zullen doen. De partijen hopen daarmee dat het aanbieden van vaste contracten weer de voorkeur krijgt.

Met het plan gaat het ‘linkse blok’ niet in tegen het regeerakkoord, maar borduurt daar juist op voort. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben immers in het akkoord opgenomen dat flexwerk duurder moet worden voor werkgevers. Het kabinet wil onderzoeken of hogere premies voor een WW-uitkering ertoe zullen leiden dat werkgevers sneller een vast contract aanbieden.

SP-Kamerlid Bart van Kent, initiatiefnemer van het gezamenlijke voorstel, wil naar eigen zeggen de coalitie ‘een handje helpen om haast te maken’. Aangezien flexwerkers vier keer zo vaak in de WW belanden als vaste werknemers, moet de premie ook vier keer zo hoog worden. Daar is volgens Van Kent ook geen wetswijziging voor nodig, aangezien het de minister van Sociale Zaken is die elk half jaar de premies vaststelt. De wijziging zou daarom al per 1 juli van 2018 kunnen worden doorgevoerd. De wijziging heeft geen gevolgen voor de schatkist, omdat volgens Van Kent de premie kostendekkend kan worden vastgesteld.

Vakbond FNV vindt het plan van SP, GroenLinks en PvdA ‘interessant’. Een woordvoerder laat weten dat ook wat hen betreft het vaste contract ‘in een klap een stuk lucratiever’ wordt. Ondernemingsvereniging VNO-NCW is minder positief. De werkgeversbond waarschuwt ervoor dat jongeren, die vaak tijdelijke contracten hebben, duurder en dus minder aantrekkelijk worden.

Woensdag, tijdens het begrotingsdebat van Sociale Zaken, zal Van Kent het voorstel indienen.

Bron: Volkskrant / Beeld: Screenshot Pauw

Geef een reactie

Laatste reacties (49)