36

SP: Internetvrijheid gotspe bij Rosenthal

Minister doet tegenstrijdige uitspraken

Het is een gotspe dat minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) in zijn nota over mensenrechtenbeleid inzet op de bescherming van cyberdissidenten, terwijl hij dinsdag niet uitsloot dat vermeend Wikileaks-medewerker Rop Gonggrijp aan de VS wordt uitgeleverd. Dat stelt SP-Kamerlid Harry van Bommel woensdag tegenover NU.nl. “Als er één man het symbool is van cyberdissidentie dan is het wel Gonggrijp”, stelt hij.

Rosenthal presenteerde woensdag een nota waarin hij het kabinetsbeleid op het gebied van mensenrechten uiteen zette, zo meldt NU.nl. Een belangrijk onderdeel daarvan is de focus op internetvrijheid. Zo valt er te lezen:

Samen met onder meer de VS, Zweden (…) zal Nederland een voorttrekkersrol blijven vervullen op het gebied van internetvrijheid. Nederland zal met deze partners samenwerken in de ondersteuning, zowel politiek als financieel, van cyberdissidenten en bloggers.

Rop Gonggrijp ontkent onderdeel te zijn van WikiLeaks, de organisatie van de Australiër Julian Assange, maar zijn rol bij het naar buiten komen van Wikileaks-video wordt momenteel wel door de Amerikanen onderzocht. Rosenthal liet dinsdag in de Tweede Kamer weten een uitlevering van Gonggrijp aan de VS niet uit te sluiten.

Lees meer bij NU.nl: SP noemt mensenrechtenbrief kabinet ‘gotspe’

Geef een reactie

Laatste reacties (36)