97

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil troon van Jan Marijnissen

SP-voorzitter stopt na 27 jaar, Gesthuizen wil hem opvolgen … Is in elk geval niet favoriet van partijbestuur

SP-voorzitter Jan Marijnissen kondigde dit voorjaar in een televisie-interview bij EenVandaag aan dat hij overwoog om te stoppen. Na 27 jaar het gezicht van de partij te zijn geweest, is het nu tijd aan een ander om de kar te trekken. Wie dat gaat worden is nog niet duidelijk, maar SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen mengt zich vast in de strijd.

Woensdag meldde Gesthuizen, sinds 2006 Tweede Kamerlid, zich bij het partijbestuur, met 50 handtekeningen van SP-leden op zak. Dat aantal is nodig om jezelf te kunnen kandideren. Alle leden hebben tot 12 augustus de tijd om zich aan te melden voor het voorzitterschap of een andere plek in het partijbestuur.

Begin september zou het partijbestuur zelf met een kandidaat komen, maar wie dat wordt is nog niet duidelijk. Wel draait de geruchtenmolen op volle toeren; het bestuur zou Ron Meyer, gemeenteraadslid in Heerlen, lid van het partijbestuur en FNV’er willen voordragen. Meyer zelf wil nog niet zeggen of hij zich kandideert.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de SP dat er een verkiezingsstrijd ontstaat over het voorzitterschap. Geheel als een verassing komt de kandidatuur van Gesthuizen niet. In een interview met NRC laat ze weten in november al tegen partijleider Emile Roemer te hebben gezegd zich bij een volgend partijcongres te zullen kandideren, al was op dat moment nog niet duidelijk dat Marijnissen zou gaan stoppen. Gesthuizen:

Jan was een prima voorzitter, maar hij was het wel al 27 jaar. Ik vind het tijd voor een volwassen discussie over de vraag wie onze partij het beste kan leiden en waar we heen willen als partij. Zo’n gesprek krijg je eerder als er een verkiezing is met meerdere kandidaten.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)