1

SP: Klassen groter door snijden in onderwijs

Basisschooldirecteuren: Kwaliteit van het onderwijs wordt aangetast

Door de bezuinigingen in het basisonderwijs worden klassen groter en holt de kwaliteit van het onderwijs achteruit. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek dat SP-Kamerlid Manja Smits deed onder 151 basisschooldirecteuren.

Van de ondervraagde basisschooldirecteuren stelt 58 procent dat de klassen groter zijn geworden door de miljoenenbezuinigingen in het basisonderwijs. 92 Procent van de schoolleiders denkt dat door die bezuinigingen de kwaliteit van het onderwijs zal worden aangetast. Dat meldt de SP op haar website.

Smits:

Het is onzinnig om te denken dat een bezuiniging van 90 miljoen euro in het basisonderwijs niet ten koste gaat van de situatie in de klas. In het basisonderwijs zijn niet zoveel managementlagen als elders in het onderwijs. Daarnaast is de financiering zo geregeld dat een schoolbestuur zelf mag bepalen hoe het geld wordt uitgegeven. En welke bestuurder bezuinigt zichzelf nou weg?

Het onderzoek werd afgelopen zomer door het Kamerlid uitgevoerd. Naast de vrees voor de kwaliteit van het onderwijs en de vrees dat de klassen groter worden, denkt twee derde van de deelnemers dat er minder leerkrachten komen. Ruim de helft zegt straks minder middelen ter beschikking te hebben en een derde vreest dat de bezuiniging ten koste gaat van conciërges of administratieve krachten.

Geef een reactie

Laatste reactie