Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP: lobbyisten in Brussel moeten zich verplicht registreren

  •  
11-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lobbyist_Brussel_300.jpg
VIDEO: weinig zicht op de meer dan 15.000 lobbyisten in Brussel 
SP-europarlementarier Dennis de Jong pleit in Uitgesproken Vara voor een verplichte registratie van alle lobbyisten bij de EU.
Momenteel zijn er meer dan 15.000 lobbyisten actief in Brussel. Doordat de Europese Commissie over een relatief klein ambtenarenapparaat beschikt, zijn de Eurocommissarissen afhankelijker van advies van buitenaf dan hun collega’s in de lidstaten. Dat geldt in mindere mate ook voor de Europarlementariers.
Op dit moment is er wel een register van lobbyisten, maar dat is vrijwillig. Minder dan de helft van de lobbyisten heeft zich laten registreren. Dennis de Jong wil dat daar verandering in komt. Hij volgt daarin Amerikaans voorbeeld. Daar wordt elk advies van elke lobbyist vastgelegd. Naast een verplichte registratie pleit De Jong voor een aanscherping van de integriteitsregels. Europarlementariers kunnen op dit moment onbeperkt giften van lobbyisten aannemen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.