Laatste update 17:10
86

SP: Oekraïne-verdrag bevat Trojaans paard

8201665277_df53a46d5c_h
cc-foto: Foundation Max van der Stoel

Door het sluiten van het associatieakkoord met Oekraïne wordt via een achterdeur de beruchte  investeringsbescherming (ISDS) binnengehaald. Dat is een methode die tot gevolg heeft dat bedrijven staten kunnen aanklagen. Volgens critici wordt daarmee de soevereiniteit van landen aangetast.

De SP wijster er op dat artikel 89 lid 2 van het associatieakkoord met Oekraïne een frase bevat die invoering van ISDS mogelijk maakt. De belangen van multinationals worden zo boven die van gewone burgers geplaatst, stelt de SP in een persverklaring.

SP Kamerlid Jasper van Dijk: “ISDS komt neer op het instellen van  schimmige tribunalen waarmee bedrijven staten kunnen aanklagen als zij  beleid maken wat nadelig uitpakt voor die bedrijven. Sociale wetgeving  komt ermee onder druk te staan. Het past perfect in een neoliberaal  verdrag dat vooral goed is voor Europese multinationals. Het is  overigens opmerkelijk, want eerder verklaarde minister Ploumen ISDS nog “dood en begraven”. Maar nu wordt dit beruchte mechanisme dus doodleuk in het verdrag met Oekraïne gerommeld.”

De SP heeft Kamervragen gesteld over de kwestie en eist dat de clausule uit het verdrag geschrapt wordt.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)