75

SP: pak salaris directeur Rode Kruis aan

'Anders korting op de subsidie'

SP-kamerlid Ewout Irrgang wil dat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken optreedt tegen het in zijn ogen buitensporige salaris van Rode Kruis-directeur Cees Breederveld en een eind maakt aan de mogelijkheid de zogenaamde DG-norm voor salarissen bij gesubsidieerde organisaties te ontduiken.

Dat schrijft de Telegraaf. Verhagen paste eerder de DG-norm (geen salarissen hoger dan dat van een DG op een ministerie) toe op ontwikkelingsorganisatie SNV. SNV kreeg vervolgens minder subsidie.

Cees Breederveld verdient bij het Rode Kruis een basissalaris van 141.828 euro, ruim boven de DG-norm van 121.000. Dat wordt verdedigd door te stellen dat Brrederveld niet voor 36, maar voor 40 uur wordt betaald.  Irrgang:

Organisaties kunnen het salaris van hun directeur blijkbaar eenvoudig ophogen door zich voor meer uren op de loonlijst te laten zetten. Dat is een ontduikingsmogelijkheid.

Daarbovenop krijgt Breederveld nog eens voor 60.000 euro aan vergoedingen. Ook daar wil Irrgang iets aan gedaan zien:

Hulpgeld is ten slotte niet bedoeld om directeuren een veel te hoog salaris te laten verdienen. De DG-norm moet een harde norm zijn dus zonder allerlei ontsnappingsclausules.

Op dit moment heeft het Rode Kruis bij Buitenlandse Zaken een subsidie-aanvraag lopen van 30 miljoen euro.

Geef een reactie

Laatste reacties (75)