74

SP ‘past zich aan aan de praktijk’ in Afghanistan

F16's mogen voortaan opstijgen om bondgenoten te helpen in Afghanistan ... SP blijft tegen missie ... 'Nu is de situatie absurd' volgens Van Bommel ...

F16’s mogen van de SP wel opstijgen om bondgenoten in Afghanistan te helpen. Tot nu toe mocht de luchtmacht alleen ingrijpen als de vliegtuigen al in de lucht waren. ‘Een absurde situatie en in de praktijk werkt het ook niet’ aldus SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel. De partij blijft wel tegenstander van de missie, maar past zich aan aan de praktijk.

Volgens Van Bommel stijgen F16’s nu vaak op, zogenaamd om bermbommen te gaan zoeken, en veranderen ze hun taken zodra ze in de lucht zijn. Dat slaat nergens op, volgens Van Bommel. ‘Wij verwachten ook support van onze bondgenoten. Het land zou te klein zijn als er doden vallen omdat de Duitsers ons niet hebben ondersteund.’
De F-16’s zijn gestationeerd in Mazar-e-Sharif als onderdeel van de Nederlandse politietrainingsmissie. De toestellen worden officieel vooral ingezet om bermbommen op te sporen en inlichtingen te verzamelen. Opvallend is dat de SP eerder tegen de uitbreiding van de politiemissie heeft gestemd. Het zou teveel een militaire missie zijn. De eisen die GroenLinks en D66 eraan hebben gesteld om het minder militair te laten lijken, maken de missie ongeloofwaardig volgens Van Bommel.

SP: Laat F16’s opstijgen om bondgenoten te helpen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)