59

SP ruikt rook bij Schippers

Kamerlid Van Gerven noemt minister 'Marlboro Woman'

Demissionair minister Schipper (Volksgezondheid) ontkent dat de tabaksindustrie invloed heeft gehad op haar zorgbeleid. Het vuur werd haar vandaag aan de schenen gelegd door de SP. Kamerlid Henk van Gerven wilde van haar weten hoe het kan dat Nederland onlangs is genomineerd voor de ‘Marlboro Man Award’. Dat is een onderscheiding die aan landen wordt toegekend die met hun beleid de tabaksindustrie tegemoet komen.

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje zei Schippers nooit de tabakslobby over de vloer te hebben gehad. Dat terwijl het NATT, een netwerk van organisaties dat zich inzet voor de transparantie van de rooklobby Nederland heeft genomineerd voor de award.

Van Gerven vindt de nominatie en het feit dat ze de financiële steun voor het stoppen met roken uit het basispakket heeft gehaald een teken dat Schippers de minister ‘Marlboro Woman’ is geworden. NATT beweert dat Schippers nog meer maatregelen heeft genomen in voordeel van de tabakslobbyisten. Zoals bijvoorbeeld het toestaan van roken in kleine café’s en het opheffen van de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro). 

Door de Zembla uitzending ‘De minister van tabak’ gaan al langer geruchten de ronde dat Schippers banden zou hebben met de tabakslobby. Schippers legt de kritieken van NATT naast zich neer. Hun persbericht noemt ze ‘eenzijdig en onvolledig’.

Volkskrant: Minister Schippers ‘Marlboro Woman’? ‘Geen sprake van

cc-foto: Roel1943

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (59)