250

‘SP smijt deur dicht voor GroenLinks’

[VIDEO] SP-voorzitter Jan Marijnissen wil volgens Limburgse krant niet meer samenwerken met GroenLinks ... Nieuws ook door andere media overgenomen … SP-woordvoerder ontkent … Frans Timmermans was aanwezig en bericht op Facebook: 'dat Jan Marijnissen de deur naar GroenLinks keihard dichtsmeet. Was ik niet met hem eens' ... Marijnissen: Met Dibi aan het roer is links GroenLinks voorbij

Dagblad de Limburger meldt dat SP-voorzitter Jan Marijnissen een eventuele toekomstige samenwerking met GroenLinks uitsluit. GroenLinks zou de trend – die door oud-partijleider Femke Halsema is ingezet – met het ondertekenen van het Lenteakkoord hebben doorgezet en niet langer ‘links’ te noemen zijn. Een SP-woordvoerder verklaart tegenover Joop dat er geen sprake is van uitsluiting. Marijnissen zou alleen hebben aangekaart dat GroenLinks al lange tijd niet meer voor links durft te kiezen. Daar kan men conclusies uit trekken, maar van uitsluiting is geen sprake.

Update 15.20:

Een aantal Joop-reageerders die aanwezig waren bij de avond schrijven in reactie op dit artikel dat Marijnissen de deur naar samenwerking met GroenLinks geenszins heeft gesloten. Zo schrijft Sylvia Stuurman:

Ik was er bij, en Jan Marijnissen smeet op geen enkele manier de deur naar Groen-Links dicht.

Hij reageerde op iemand die meldde dat Groen-Links vond dat de PvdA tussen de SP en Groen-Links moest kiezen (oftewel, die meldde dat Groen-Links de deur dichtsmijt voor de SP).

Daarop meldde hij dat hij de richting waarin Groen-Links op gaat (namelijk: rechtser dan D66) totaal niet ziet zitten, maar dat hij de deur beslist niet dichtsmijt.

Op Twitter reageert Marianne Thieme:

Als ik interview met Marijnissen zie youtube.com/watch?v=bofPSz… krijg ik andere indruk dan via mediaberichten nu.nl/politiek/28152… #beeldvorming

Eerder:

De uitspraken zouden zijn gedaan tijdens een debat in Heerlen. Jan Marijnissen, Frans Timmermans, Merijn Oudenampsen, Paul Kalma en Jan Kuitenbrouwer gingen hier in gesprek over een linkse samenwerking. Het bericht op de Facebook-pagina van Frans Timmermans suggereert dat Marijnissen GroenLinks wel degelijk uitsluit:

De Limburgse kranten berichten over ons debat van gisteren. Met name dat Jan Marijnissen de deur naar GroenLinks keihard dichtsmeet. Was ik niet met hem eens. Er is, hoop ik, ook een ander GroenLinks dan dat van de twee kunduz blunders.” [sic]

In een filmpje op YouTube zijn de kritieken van de SP-voorzitter op GroenLinks goed te verstaan. GroenLinks wil volgens hem dolgraag opschuiven naar het liberale kamp van D66 en is alleen op het gebied van euthanasie en abortus nog progressief links.

Dagblad de Limburger citeert Marijnissen:

Wij hebben ons tien jaar van alles laten welgevallen door die omhoog gevallen elite in de GL-top. Halsema heeft de trend gezet en Sap heeft het karwei afgemaakt met dat Kunduz-akkoord.

Een samenwerking met Tofik Dibi zit er volgens de SP-voorzitter al helemaal niet in:

Die wil het woord links in GroenLinks afschaffen. Met zo’n club wil ik niet samenwerken.

In de peilingen is de SP nu de grootste partij met 29 zetels. GroenLinks haalt een historisch dieptepunt en staat op vier zetels; de laagste score sinds het ontstaan van de partij.

Lees hier het verslag van de avond.

Geef een reactie

Laatste reacties (250)