Laatste update 19:26
40

SP stapt uit Limburgse coalitie wegens bouw windmolens

De SP heeft een einde gemaakt aan de coalitiedeelname in de Provinciale Staten van Limburg. De partij vormde samen met CDA, VVD, D66 en PvdA het bestuur van de provincie. De overige coalitieleden gaan daarmee voort want zonder SP is er nog steeds een meerderheid.

Het conflict draait om de aanleg van een windmolenpark in Venlo. Bij het coalitieakkoord werd daarmee ingestemd maar eerder dit jaar barstte daarover een conflict los tussen de partij en de gekozen volksvertegenwoordigers. Die laatsten steunden de aanleg omdat het nu eenmaal onderdeel uit maakte van het akkoord. Dat mocht niet van de partij. Vijf van de acht fractieleden van de SP stapten toen uit de fractie als protest tegen de partijdruk. Ook een gedeputeerde gaf er de brui aan.

Recent sprak SP-gedeputeerde zich uit tegen de aanleg van het park. GroenLinks diende daarop een motie van afkeuring in tegen de gedeputeerde. Tot woede van de SP werd die motie gesteund door D66 en PvdA. Daarop besloot de partij de coalitie te verlaten. “Ons coalitiebestuur was gebaseerd op vertrouwen en dat vertrouwen voelden we nu niet meer,” aldus gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen.


 

Eerder op Joop: Kee & Van Jole over de heropvoeding van de SP

Geef een reactie

Laatste reacties (40)