173

SP stijgt door in de peilingen

'Zelfs bij strategisch stemmen nu geen meerderheidscoalitie denkbaar'

In de nieuwste peiling van Maurice de Hond wint de SP twee zetels, waarmee de partij op 34 uitkomt. Dat zijn er 3 meer dan de VVD.


Zelfs als iedereen die erover denkt om strategisch te stemmen dat doet, is er nu geen voor de hand liggende meerderheidscoalitie te vormen. Dat concludeert Maurice de Hond zondag uit zijn peiling. Door de nek-aan-nekrace tussen VVD en SP is het mogelijk dat meer mensen besluiten strategisch te stemmen. Van de ondervraagden geeft 26 procent hierover te denken.

In de zetelpeiling haalt al tijden geen een voor de hand liggende coalitie een Kamermeerderheid. Zondag wordt de hoogste score gehaald door de Kunduz-coalitie en door een combinatie van de linkse partijen en D66. Iedere combinatie haalt 71 zetels, terwijl voor een meerderheid 76 zetels nodig zijn.
Als iedereen die een strategische stem overweegt dat zou doen, zou de SP in een klap acht zetels stijgen en uitkomen op 42 en de VVD stijgt er dan tien om uit te komen op 41. De Kunduz-coalitie haalt dan 74 zetels en de linkse variant 73. De Hond benadrukt dat er nog van alles kan veranderen en dat deze peiling geen voorspelling is.

Geef een reactie

Laatste reacties (173)