67

SP: ‘Straatcoaches niet altijd de oplossing’

In Amsterdam veroorzaken verveelde straatcoaches overlast

Straatcoaches, jongeren die jeugdoverlast moeten aanpakken zijn niet altijd effectief. Ze zouden zelfs overlast veroorzaken. De SP en VVD in de Amsterdamse gemeenteraad willen daarom een onderzoek instellen naar de doelmatigheid van straatcoaches.

In de hoofdstad zijn 42 straatcoaches actief. Ze spreken jongeren aan op hun gedrag en praten met ouders, maar de laatste tijd hoort SP gemeenteraadslid Laurens Ivens ook klachten.

Er zijn straatcoaches die zich vervelen en zelf overlast veroorzaken,” zegt Laurens Ivens in het Het Parool. “Ik ken een vrouw op IJburg die omrijdt, omdat straatcoaches steeds haar telefoonnummer vragen. Het is een soort stalken. Dat sommige straatcoaches blowen, kun je zelf constateren.

Ivens denkt dat niet voor elk stadsdeel straatcoaches werken. Zonder goeie voorzieningen blijven jongeren zoeken naar tumult. Zo meent hij dat stadsdeel IJburg een jongerencentrum moet krijgen.

Amsterdam betaalt Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA) jaarlijks 6,4 miljoen euro voor de straatcoaches. Bij directeur Jack van Midden zijn de problemen bekend. Ze zouden zijn werknemers blowen en slecht werk afleveren, maar het gerucht dat ze zouden helen en handelen coke is hem onbekend.


Parool: VVD en SP: wangedrag Amsterdamse straatcoaches aanpakken
cc-foto: DutchAmsterdam

Geef een reactie

Laatste reacties (67)