226

SP: Tien miljard bezuinigen is genoeg

[Video] Fractievoorzitter Emile Roemer: Extra inkomsten overheid door lastenverzwaring hogere inkomens

10 miljard euro bezuinigen moet genoeg zijn om de overheidsfinanciën de komende jaren voor op orde te krijgen. Dat zegt fractieleider Emile Roemer dinsdag naar aanleiding van ramingen van het Centraal Plan Bureau voor de komende jaren. Het moet voldoende zijn om het overheidstekort binnen de Europese normen te krijgen.


Door redactie Joop

Fractievoorzitter Emile Roemer van de SP zei dit dinsdag bij RTL Z.

In een reactie op de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) zei Roemer dat ingrijpen nodig is om te stijgende kosten van de zorg, vooral veroorzaakt door de verbeterde levensverwachting, aan te kunnen.

De SP’er ziet in de CPB-verkenningen ook een bewijs dat er sprake was van “een stukje bangmakerij” door het kabinet-Balkenende IV, dat ambtenaren aan het werk heeft gezet om 35 miljard euro aan bezuinigingen te zoeken. Het CPB rekende uit dat 29 miljard euro moet worden bezuinigd, om het begrotingstekort de komende jaren binnen de perken te houden. 
Behalve bezuinigen wil de SP-fractieleider ook extra inkomsten voor de overheid genereren door de lasten voor hogere inkomens te verhogen.

Je kunt daarbij denken aan een extra belastingschijf, het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek”, aldus Roemer.

Verder pleitte hij voor een bankenheffing, zodat de rekening van de financiële crisis in zijn ogen ook bij de veroorzakers terechtkomt.

PvdA
Ook De PvdA wil het overheidstekort op een sociale en duurzame manier oplossen en niet de rekening neerleggen bij de meest kwetsbaren in de samenleving. Behoud van werkgelegenheid is een belangrijk uitgangspunt, zei PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang dinsdag. Dit meldt BNR.

We gaan de strijd aan met partijen die door hard te bezuinigen de werkloosheid laten oplopen, zoals het CDA, of die de kwetsbaren raken, zoals de VVD”, aldus Tang.

Hoe snel de bezuinigingen moeten worden doorgevoerd hangt af van de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Die mag volgens Tang niet onder druk komen te staan.

In de opsomming van maatregelen die Tang vervolgens maakt zijn veel overeenkomsten te vinden met de punten van de SP: Eerlijk delen bij de zorgpremies, villabelasting (HRA), kijken naar de overheidsbureaucratie, fiscale subsidies op de eigen woning (eigen woningforfait) en de salarissen van medisch specialisten.

Geef een reactie

Laatste reacties (226)