119

SP: “Vertrouwen in OM beschadigd na Mitch-verklaring”

OM trok verklaring in nadat videobeelden online verschenen ... En: Rellen in Schilderwijk na demonstratie bij politiebureau ... Politie betuigt medeleven

De SP heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de persverklaring van het OM na het overlijden van Mitch Henriquez. Nadat er videobeelden opdoken, trok het OM de verklaring dat Mitch onwel werd onderweg naar het ziekenhuis in. Een groep demonstranten trok maandagavond uit onvrede over de gang van zaken naar het politiebureau in Den Haag om daar de politie te vragen het onderzoek naar het overlijden van Mitch Henriquez door een onafhankelijk orgaan te laten uitvoeren. Ook werd de politie een deadline gegeven om naar buiten te komen om in gesprek te treden met de betogers. Anders zouden de betogers het politiebureau binnendringen. De politie besloot maandagavond met een verklaring te komen.


De SP heeft Kamervragen gesteld over de rol van het Openbaar Ministerie na het overlijden van Mitch Henriquez. Het OM liet destijds weten dat de arrestant onderweg naar het ziekenhuis onwel was geworden, terwijl op videobeelden een geheel andere versie te zien is. Het OM trok nadat omstanders hun videobeelden online plaatsten en er commotie ontstond, haar eigen lezing in. Naar eigen zeggen om onafhankelijk onderzoek te kunnen doen. 

De SP vindt dat het vertrouwen in de onafhankelijkheid van het OM is beschadigd. De partij wil weten hoe het kan dat het OM met conclusies kwam terwijl de toedracht nog wordt onderzocht.

Update 23:57

Volgens Omroep West werden winkelruiten ingegooid en was er sprake van brandstichting.

Op het Hobbemaplein worden ruiten ingegooid van winkels en abri’s. Aan de Hoefkade is een bouwkeet in brand gestoken. De ME voert nog steeds charges uit tegen relschoppers. Een politiehelikopter vliegt boven Den Haag om de situatie vanuit de lucht te controleren.

Eerder
Volgens Redactie Regio15 werden er stenen naar de politie gegooid. Op foto’s is te zien dat de ME in gereedheid werd gebracht. Omroep West schrijft dat er ongeveer 300 demonstranten op de been waren. Sommige demonstranten zouden zijn aangehouden.

De politie Den Haag kwam maandagavond tegelijkertijd met de demonstratie met een verklaring. Daarin zegt Paul Entken, plaatsvervangend politiechef van de eenheid Den Haag:

Ik begrijp het verdriet en de boosheid en de roep naar een onafhankelijk onderzoek. In deze situatie is het gebruikelijk en passend dat de Rijksrecherche kritisch en onafhankelijk onderzoek doet naar het overlijden van het slachtoffer én naar het optreden van de agenten. (..) Er zijn veel vragen die beantwoord moeten. Uiteraard verlenen we alle medewerking aan het onderzoek. Het is alle partijen er aan gelegen, dat dit onderzoek snel, objectief en zorgvuldig gedaan wordt.

Zie ook: Man overlijdt na gewelddadige arrestatie door Haagse politie

Omroep West: Demonstratie na dood Arubaan in Den Haag loopt uit de hand; ME voert charges uit

Foto: Twitter John van der Tol

Geef een reactie

Laatste reacties (119)