Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP, VVD en CDA vormen monsterverbond in Brabant

  •  
06-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Voor het eerst in de partijgeschiedenis neemt SP deel aan provinciebestuur... GroenLinks reageert geschokt: 'bestuursakkoord is VVD-programma'
Voor het eerst in de geschiedenis van de partij, neemt de SP deel aan het bestuur in een provincie. In Noord-Brabant zijn de VVD, het CDA en de SP tot een overeenkomst gekomen. De partij neemt hier de plaats in van de PvdA die de afgelopen 49 jaar in het Brabantse provinciebestuur zat. GroenLinks-fractievoorzitter Paul Smeulders reageert geschokt op het bericht. Volgens Smeulders levert de SP te veel in om maar mee te kunnen besturen.
Smeulders twitterde :
Als fractievoorzitters kregen we om 10.00 Bestuursakkoord tussen VVD, CDA en SP gepresenteerd. Ben geschokt: is integraal het VVD-programma
De fractievoorzitter draagt een vijftal argumenten aan, waarom hij tegen de samenwerking is. Zo staat er in het bestuursplan dat er volop ingezet moet worden op snelwegen. Jaarlijks moet er voor 50 miljoen euro extra asfalt bijkomen, terwijl er maar tien miljoen euro voor het Openbaar Vervoer wordt vrijgemaakt. Ook blijft de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen mogelijk, terwijl de SP in haar programma een duidelijke stop aankondigt.
Ook opmerkelijk is dat Eindhoven Airport mag uitbreiden. SP heeft daar altijd tegen gestreden, maar geeft dat standpunt nu weg om mee te besturen. Verder wordt er veertig miljoen euro vrijgemaakt voor topsport, terwijl er geen extra provinciale middelen naar de Jeugdzorg gaan. En tot slot haalt Smeulders het opcenten van motorrijtuigenbelasting aan. Deze worden niet verhoogd. Brabant heeft de 2 na laagste motorrijtuigenbelasting.
VVD en CDA hadden er ook voor kunnen kiezen om samen met de PVV te besturen. Die haalde bij de verkiezingen net als de SP acht zetels. VVD-fractievoorzitter Geeraerts vindt de partij echter te onervaren om bestuursverantwoordelijkheid te kunnen dragen.
Emiel Roemer reageerde enthousiast op de formatie. In een reactie zegt hij:
‘Fantastisch dat de SP in mijn eigen Noord-Brabant de provincie gaat besturen. Het laat zien dat de SP een nieuwe fase in haar bestaan ingaat […] We staan al jaren succesvol aan het roer in vele gemeentes. Nu zetten we de volgende stap. Als SP laten we zien dat we niet weg lopen voor het nemen van verantwoordelijkheid en we hebben de mensen in huis om dat waar te maken.’
Foto: Nico Heijmans, SP-fractievoorzitter Noord-Brabant

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.