33

SP wil parlementair onderzoek naar FIFA-onderhandelingen

SP vindt de onderhandelde garanties aan een 'commercieel bedrijf als de FIFA' zeer kwalijk'

SP-Kamerlid Renske Leijten wil een parlementair onderzoek naar de totstandkoming van het WK-bid. Ze vindt dat overheid niet eerlijk is geweest over de kosten die een WK met zich meebrengt. Ook vindt ze de onderhandelde garanties die het ministerie van Financiën gaf aan de FIFA zeer kwalijk.

Een jaar geleden wist het ministerie van Financiën al dat het WK niet winstgevend zou zijn voor de belastingbetaler en dat de afspraken over de belastingvrijstelling onwettig zijn. Leijten vindt het een schande dat de overheid niet op tijd openheid van zaken heeft gegeven. Een parlementair onderzoek moet volgens haar de onderhandelingen met de FIFA tot de bodem uitzoeken.

“Met veel propaganda is ons verteld dat een WK altijd tot winst voor de belastingbetaler zou leiden en dat de belastingvrijstelling geen enkel probleem is voor de wet. Nu blijkt dat het ministerie andere informatie hierover had, moet het parlement een eigen onderzoek doen over de onderhandelingen die hebben plaatsgevonden met de wereldvoetbalbond FIFA”.

Een WK organiseren kunnen wij, daar ben ik van overtuigd. Maar over de kosten moet je altijd eerlijk zijn, zeker in tijden van flinke bezuinigingen. Wat 
echt kwalijk is, zijn de onderhandelde garanties aan een commercieel bedrijf als de FIFA en het gebrek aan openheid hierover. Het is niet meer dan logisch dat het parlement dit zelf tot op de bodem uitzoekt.”

SP: Leijten wil parlementair onderzoek naar onderhandeling met FIFA voor WK-bid

cc-foto: Roel1943

Geef een reactie

Laatste reacties (33)