44

SP wil parlementaire enquête misbruik RKK

Update - Kamerlid Gesthuizen: 'Er moet onderzocht worden of de overheid niet bewust enige afstand heeft gehouden' ... Kamermeerderheid stemt in met SP-voorstel

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil een parlementaire enquête naar de misbruikschandalen bij de rooms katholieke kerk. Nu twee commissie-onderzoeken zijn afgerond is het volgens haar nu tijd dat er ook wordt gekeken naar de rol van de overheid. Ze heeft geen twijfel aan de onafhankelijkheid van de afgeronde onderzoeken, maar er zijn vragen blijven liggen. “De kerk heeft geprobeerd de politiek te beïnvloeden en daar moet naar gekeken worden.”

Het is een interessante vraag om te kijken of de overheid wellicht bewust enige afstand heeft gehouden omdat er in de kerk het canoniek recht is en de kerk op die manier heeft kunnen zeggen: ‘Wij regelen dat zelf.’ Op die manier kan het zijn geweest dat er voor justitie geen plek is geweest om in te grijpen”, zei ze zondagmiddag bij Buitenhof.

Ook is in de afgelopen onderzoeken volgens haar geen oog geweest voor mishandeling en de rol van vrouwen. Ze wil het onderzoek breed opzetten om tot de bodem te gaan waarom zo lang en wijdverbreid door niemand eerder is ingegrepen.

Volgens Gesthuizen kan met het onderzoek het probleem worden verholpen dat veel zaken niet meer te bewijzen zijn doordat dossiers vernietigd zijn.

Met zo’n onderzoek kunnen mensen namelijk onder ede worden gehoord. Zo kunnen de feiten volgens haar alsnog boven tafel komen.

Gesthuizen verwacht grote steun voor een parlementaire enquête. GroenLinks heeft al laten weten het voorstel te steunen.

Update 21.00

Een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA, PVV, SP en GroenLinks wil dat er meer onderzoek gedaan wordt naar het misbruik binnen de katholieke kerk en de rol van de overheid.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (44)