41

SP: ‘Winstbelasting niet verlagen, maar in cultuur steken’

UPDATE: SP, PvdA, GroenLinks en D66 in verweer tegen hoger btw in de culturele sector

De BTW-verhoging voor de kunstsector moet van tafel, vindt de SP. In plaats daarvan zou de verlaging van de winstbelasting voor bedrijven niet door moeten gaan. SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir diende maandag een voorstel hiertoe in.

Bashir zegt op de website van de SP:

De verlaging van winstbelasting voor bedrijven is echt niet nodig. Daarentegen is een belastingverhoging van maar liefst 13 procentpunt (van 6% naar 19%) op musicals, concerten, opera’s, dansen en lezingen desastreus voor de culturele sector.”

De nieuwe regering wil de btw voor podiumkunsten en verzamelobjecten verhogen van 6% naar 19%.

Bashir:

De regering doet net of alleen mensen met een hoog inkomen podiumkunsten bezoeken, maar dat is een kortzichtige redenering. Het merendeel van de Nederlanders bezoekt wel eens een voorstelling, of het nu met de kinderen naar een concert van K3 is, of de musical Soldaat van Oranje. Met een hoge belasting maakt de regering het voor mensen met een laag inkomen onbetaalbaar om nog een leuk avondje te hebben.

Naast de verhoging van het btw-tarief wordt er ook nog 200 miljoen bezuinigd op de kunst- en cultuursubsidies, wat neerkomt op 20% van het totale budget. Tenslotte verdwijnt ook nog de financiering van de omroeporkesten.

Update 15.40
Ook de PvdA, GroenLinks en D66 protesteerden maandag tegen de btw-verhoging in de kunstensector. “Hou de btw laag, zodat de kunst zich op de markt staande kan houden”, zei PvdA-Kamerlid Ed Groot. Volgens GroenLinks voert het kabinet “een vendetta tegen de kunstsector. Wat u elitair noemt, wordt zo alleen nog maar elitairder”, zei hij tegen de VVD-fractie. Dat meldt het Parool.
Foto: Een actievoerder demonstreert voor het stadhuis in Rotterdam voor behoud van het Rotterdam Media Fonds

Lees meer bij de SP en het Parool: Oppositie wil lager btw-tarief cultuur houden

Geef een reactie

Laatste reacties (41)