Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spaans arrestatiebevel tegen Benjamin Netanyahu

  •  
13-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Netanyahu_300_01.jpg
Spaans hooggerechtshof wil Israëlische premier en vijf andere politici voor de rechter voor aandeel in Flotilla-moordpartij
Het Spaanse hooggerechtshof heeft bepaald dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu moet worden aangehouden zodra hij Spaans grondgebied betreedt. Hetzelfde geldt voor Ehud Barak, Avigdor Liberman en drie andere Israëliërs. Spanje wil dat de politici terechtstaan voor misdaden tegen de mensheid, wegens hun aandeel in de Israëlische aanval op de Freedom Flotilla op 31 mei 2010.
Dat meldt de Spaanse krant Público. De rechtszaak werd in 2010 al aangespannen door Spaanse opvarenden van de schepen die deelnamen aan de Flotilla, een scheepskonvooi onderweg naar het illegaal bezette Gaza. Israël onderschepte het konvooi op de Middellandse Zee, in internationale wateren. Daarbij werden negen Turkse activisten door het Israëlische leger vermoord. Een tiende overleed later aan zijn verwondingen. Drie jaar later bood Israël excuses aan voor de operatie. 
Netanyahu_300
Israël probeert sinds 2010 met diplomatieke dwang de Spanjaarden te bewegen de aanklacht in te trekken. In juni, nadat de termijn verstreken was, maakte justitie in Spanje bekend dat het verzoek aan Israël voorlopig opgeborgen werd. De Spaanse activisten namen daar echter geen genoegen mee en brachten de zaak voor het hooggerechtshof. Die heeft nu bepaald dat de Israëliërs gearresteerd dienen te worden zodra zij voet op Spaanse bodem zetten. 
Behalve Netanyahu en eerder genoemde politici,  ligt er ook een arrestatiebevel voor voormalig opperbevelhebber van de marine Eliezer Marom, voormalig minister Benny Begin en vicepremier Eli Yishai.
cc-beeld: Downing Street

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.