Laatste update 12:42
49

Spaans hooggerechtshof veroordeelt Catalaanse separatisten tot wel 13 jaar cel

Het Spaanse hooggerechtshof heeft negen seperatistische politici en activisten veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. De Catalaanse separatisten zijn veroordeeld voor opruiing en misbruik van overheidsgeld omdat ze in 2017 demonstraties en een referendum voor onafhankelijkheid van Catalonië organiseerden en ook daadwerkelijk de onafhankelijkheid van de deelstaat uitriepen, waarna de Spaanse regering ingreep en het bestuur overnam.

De strafeis tegen de separatisten was nog een stuk hoger. Er was tot wel 25 jaar cel geëist tegen de voormalige vicepresident Oriol Junqueras. Hij heeft met 13 jaar cel de zwaarste staf gekregen. Carme Forcadell, de gewezen voorzitster van het Catalaanse parlement werd veroordeeld tot elf jaar en zes maanden gevangenisstraf. De leiders van onafhankelijkheidsverenigingen ANC en Omnium Cultural zijn eveneens zwaar gestraft, net als vijf voormalige Catalaanse ministers. Een deel van hen zit al bijna twee jaar in voorarrest. Zij zien zichzelf als politieke gevangenen.

De Catalaanse leider Carles Puigdemont vluchtte na het referendum naar België om aan vervolging te ontkomen. Hij twitterde na de uitspraak van het vonnis:

Honderd jaar celstraf in totaal. Barbarij. Meer dan ooit aan uw kant, aan de kant van uw families. We moeten reageren zoals nooit eerder. Voor de toekomst van onze kinderen. Voor de democratie.

De verwachting is dat de Catalaanse kwestie een grote rol gaat spelen bij de komende parlementsverkiezingen, 10 november.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)