41

Spaans protest trekt op naar Brussel

VIDEO: Nobelprijs-winnaar Economie Joseph Stiglitz steunt betogers

De Spaanse activisten die zich ook wel ‘De Verontwaardigden’ noemen zijn woensdag vertrokken uit Madrid richting het hart van Europa. Ze hopen in hun lange voettocht richting Brussel steun te krijgen van andere Europeanen in hun strijd tegen overheden die buigen voor financiële instellingen en getroffenen van de financiële crisis links laten liggen.


Aan het protest tegen de Spaanse regering dat twee maanden geleden begon is nog lang geen eind gekomen. Sterker nog, de activisten breiden hun protest uit met een mars naar Brussel. Op weg naar het noorden houden ze bijeenkomsten en verzamelen ze klachten en voorstellen van Europese burgers. Ze vinden dat de overheden de Europese burgers negeren die zijn geraakt door de economische crisis. Ook nemen ze het politici kwalijk dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor de financiële crisis in het zadel worden gehouden.

De werkloosheid in Spanje is met 21,3 procent het hoogst in Europa. Het werkloosheidscijfer van jonge Spanjaarden is schrikbarend. Van de jongeren onder de 25 jaar is 44,6 procent werkloos.

Nobelprijs-winnaar Economie Joseph Stiglitz steunt de betogers. Afgelopen maandag gaf hij een informele speech op de plek waar de betogers bijeen gekomen waren. Daarin gaf hij een kort overzicht van de problemen in Europa en de VS, de hoge werkloosheidscijfers en de situatie in Griekenland. Ook sprak hij kritische over de manier waarop regeringen de politiek afsluiten van de economische crisis.

“Dit is juist een kans voor economische bijdrage aan sociale maatregelen”, stelde hij. Hij moedigde de betogers aan te reageren op ‘slechte ideeën’, niet met onverschilligheid, maar met ‘goede ideeën’. “Jullie moeten het systeem veranderen.”
BBC: Spanish Indignants start long protest march to Brussels

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (41)